Sibiu: 108 elevi au început școala în clasele Continental, la Liceul Tehnologic “Independența”

Din 2018, compania Continental Sibiu este implicată în dezvoltarea sistemului de învățământ profesional dual și a format clasele Continental la Liceul Tehnologic “Independența”, la care a fost înregistrat anual un număr de înscrieri cel puțin dublu față de numărul celor disponibile.

108 elevi au început ieri cursurile în patru clase Continental, în sistem de învățământ profesional dual, la “Independența”: clasa a IX-a, specializarea “Electronică. Aparate și Echipamente”, formată din 30 de elevi, clasa a X-a Continental, specializarea “Electromecanică”, cu 29 de elevi, și două clase a XI-a, specializările “Electronică și Automatizări” și “Electromecanică”, cu 25, respectiv 24 de elevi.

La sesiunea de înscriere din iulie, pentru clasa Continental, specializarea “Electronică. Aparate și Echipamente”, numărul candidaților a depășit dublul locurilor disponibile. Pentru cele 30 de locuri disponibile în clasa a IX-a, au candidat 72 de elevi. După ocuparea celor 30 de locuri la specializarea “Electronică. Aparate și Echipamente”, 42 de candidați au fost redistribuiți la celelalte specializări ale liceului, în funcție de opțiunile selectate.

“La Sibiu, Continental demonstrează că învățământul profesional dual poate fi de succes. Suntem cel mai mare angajator din regiune și ne-am asumat această responsabilitate de a crește și de a califica forța de muncă locală. În cei trei ani, de când am înființat clasele Continental, numărul candidaților pentru clasele de la Liceul Independența a depășit dublul locurilor disponibile.

Le mulțumim elevilor și părinților pentru încredere și pentru orientarea către învățământul profesional dual, învățământ ce trebuie să reprezinte și în România, așa cum o reprezintă deja în alte țări europene, una din cele mai importante surse de dezvoltare și calificare a forței de muncă. Ea nu poate exista însă fără implicarea pe termen lung a angajatorilor. Continental va continua la Sibiu investițiile în acest tip de învățământ și are în vedere chiar și o posibilă extindere a sa către alte licee”, declară Lăcrămioara Dărăban, directorul de resurse umane al Continental Sibiu.

Timp de trei ani, elevii din clasa Continental, specializarea “Electronică. Aparate și Echipamente”, vor studia bazele electronicii și vor aplica noțiunile studiate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.

Ei vor beneficia și de un pachet de beneficii: o bursă lunară de 500 de lei – 200 din partea statului și 300 din partea companiei, o bursă de merit acordată în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, transport și cazare gratuită în căminul Liceului “Independența”, masă în cantina Continental, în perioadele de practică, și precontract de angajare Continental, oferit imediat după afișarea rezultatelor.

Practica la Continental Sibiu se va desfășura în noul Technical Training Center, format din trei săli complet renovate. Sala dedicată sistemului de învățământ dual a fost special concepută pentru pregătirea viitoarei forțe de muncă (operatori și tehnicieni). Elevii celor patru clase Continental își vor desfășura orele de practică (de la cinci săptămâni – clasa a IX-a, până la 18 săptămâni – clasele a X-a și a XI-a), în sala dedicată școlii duale (clase teoretice și laboratoare) și în zona de producție și sala IPC.

Parteneriatul Continental Sibiu – Liceul “Independența” asigură calificarea locurilor de muncă și dezvoltarea unui sistem ce aduce beneficii pe termen lung. În august, 29 de elevi au intrat în compania Continental pe poziții de operatori și tehnicieni. A fost prima generație de absolvenți ai clasei Continental din Sibiu, specializarea “Electromecanică”, care și-a început cariera în companie. Cei 29 de absolvenți aplică la Continental noțiunile studiate în cei trei ani de liceu.

Continental susține Școala Profesională în sistem dual. Este una dintre companiile care au inițiat, în 2012, în Timișoara, Brașov și Carei, reintroducerea sistemului de învățământ profesional în România. De atunci, sute de elevi au fost formați în companie, au învățat o meserie și au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental.

Continental este inițiator și participant la reintroducerea sistemului dual de școală profesională la Colegiul Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil. A sprijinit în același fel Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu“ din Carei, s-a implicat în dezvoltarea Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov și, de trei ani, susține învățământul profesional dual și în Sibiu, prin colaborarea cu “Independența”.

Între 1999 și 2019, Continental a investit circa 1,8 miliarde euro în activităţile din România. Toate cele cinci arii de activitate ale concernului sunt reprezentate aici. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi, este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2019, avea circa 20.000 de angajaţi, dintre care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare, și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Articolul anterior

Şcoala de Vară HR Club Next Generation, ediţia a XV-a, a pregătit cu succes o nouă generaţie de specialişti în resurse umane

Articolul următor

Platforma de investiții SeedBlink are un nou CEO

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share