Sondaj: Intenția de a face mai multe angajări, la minimul ultimilor 7 ani, în România

Mai puțin de jumătate (46 la sută) dintre directorii generali din România prevăd o creștere a numărului de angajați în următoarele 12 luni, arată datele raportului PwC CEO Survey România 2021.

Ponderea liderilor de companii care intenționează să facă mai multe angajări a coborât la minimul ultimilor șapte ani, după ce urcase la 61 la sută în 2017 și se plafonase la 53 la sută între 2018 și 2020.

Într-un orizont de timp mai îndepărtat, optimismul revine și 80 la sută dintre directorii generali estimează că vor avea mai mulți salariați în următorii trei ani. Procentul este semnificativ peste nivelul din țările Europei Centrale și de Est, unde circa două treimi dintre respondenți împărtășesc aceeași opinie. 

”Păstrarea angajaților a fost o prioritate pentru toate companiile, de la apariția crizei sanitare. Chiar dacă unele sectoare au suferit pierderi mari și au renunțat la o parte dintre angajați, alte domenii, precum livrările sau curieratul, au crescut și au atras din forța de muncă disponibilizată. Astfel, s-a produs o redistribuire în economie și vedem că numărul salariaților a rămas constant, în jur de 5,6 milioane de persoane. Observăm această tendință în răspunsurile pe care directorii generali le-au oferit în sondajul nostru: 30 la sută au redus numărul salariaților, în timp ce 30 la sută au reușit să-l suplimenteze, iar 40 la sută l-au menținut. Deși mulți rămân reticenți în privința noilor angajări, din cauza incertitudinii și dificultăților pe care le-au întâmpinat în ultimul an și jumătate, liderii de afaceri sunt încrezători în viitor”, declară Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Productivitatea și disponibilitatea competențelor

La fel ca în anii anteriori, directorii generali din România spun că disponibilitatea abilităților-cheie reprezintă o amenințare pentru dezvoltarea organizațiilor, 82 la sută dintre ei se declară preocupați și extrem de preocupați de acest aspect.

Ca răspuns la acest factor perturbator, ei se declară interesați (41 la sută) de adaptarea strategiei forței de muncă și de creșterea productivității prin automatizare și tehnologizare, pentru a asigura competitivitatea propriilor organizații. Circa jumătate dintre directorii generali planifică creșteri de două cifre procentual în investițiile destinate transformării digitale.

În aceeași măsură, 39 la sută sunt interesați să asigure competențele necesare angajaților și să crească posibilitatea acestora de a se adapta la o realitate dinamică și incertă. Un procent similar (37 la sută) vor crește cu zece la sută sumele alocate pentru dezvoltarea talentelor.

30 la sută își propun să crească competitivitatea afacerii oferind aranjamente de lucru flexibile și asigurând un echilibru între muncă și viața personală a angajaților. O altă preocupare vizează remunerarea (salarii, stimulente și beneficii acordate angajaților), menționată de 24 la sută dintre respondenți. În schimb, liderii de afaceri din România se arată mai puțin preocupați de aspecte ce țin de identificarea și pregătirea viitorilor lideri (16 la sută) sau de diversitate și incluziune (șapte la sută).

PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări, cu mai mult de 284.000 de profesioniști care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.

Articolul anterior

IKEA a ales managerul viitorului magazin din Timișoara

Articolul următor

CGS, liderul pieței locale de Business Process Outsourcing, extinde aria de recrutare la nivel național

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share