Studiu Oracle: Angajații din întreaga lume se simt singuri, deconectați și lipsiți de control

Oamenii apelează la roboți pentru a-și susține dezvoltarea carierei, după ce pandemia i-a făcut să se simtă singuri și deconectați de la propria viață, arată un nou studiu realizat de Oracle și Workplace Intelligence, o firmă de cercetare și consultanță în domeniul resurselor umane.

Studiul realizat pe un eșantion de peste 14.600 de angajați, manageri, lideri HR și directori de nivel C, din 13 țări, a constatat că oamenii din întreaga lume s-au simțit blocați în viața personală și profesională, dar sunt pregătiți să recapete controlul asupra viitorului lor.

“Rezultatele arată clar că investiția în dezvoltarea competențelor și a carierei este acum un factor-cheie de diferențiere pentru angajatori, deoarece joacă un rol semnificativ în ceea ce privește sentimentul angajaților de a avea control asupra vieții lor personale și profesionale. Companiile care investesc în angajații lor și îi ajută să găsească oportunități vor culege beneficiile unei forțe de muncă productive și angajate”, declară Dan Schawbel, Managing Partner, Workplace Intelligence.

Forța de muncă globală se simte singură, deconectată și lipsită de control

Mai mult de un an de izolare și incertitudinea continuă cauzată de pandemie i-au lăsat pe mulți lucrători într-o stare de confuzie emoțională, cu sentimentul că viețile și carierele lor sunt scăpate de sub control.

 • 80 la sută dintre oameni au fost afectați negativ în ultimul an. Mulți au avut dificultăți financiare (29 la sută), au suferit o degradare a sănătății mintale (28 la sută), au fost lipsiți de motivație în carieră (25 la sută) și s-au simțit deconectați de la propria viață (23 la sută).
 • 62 la sută au considerat că 2021 a fost cel mai stresant an la locul de muncă de până acum. Mai mult de jumătate (52 la sută) s-au luptat cu sănătatea mintală la locul de muncă, mai mult în 2021 decât în 2020.
 • Numărul celor care simt că au un control redus sau chiar inexistent asupra vieții personale și profesionale s-a dublat de la începutul pandemiei. Oamenii au remarcat că au pierdut controlul asupra viitorului (43 la sută), vieții personale (46 la sută), carierei (41 la sută) și relațiilor (39 la sută).
 • 76 la sută dintre oameni se simt blocați în viața personală și simt anxietate cu privire la viitorul lor (31 la sută), faptul că sunt prinși în aceeași rutină (27 la sută) și mai multă singurătate ca niciodată (26 la sută).

Oamenii sunt motivați să facă schimbări, dar se confruntă cu mari provocări

În ciuda luptelor din ultimul an, oamenii din întreaga lume sunt dornici să facă schimbări în viața lor profesională.

 • 93 la sută au folosit anul trecut pentru a reflecta asupra vieții lor și 88 la sută spun că semnificația succesului s-a schimbat pentru ei de la pandemie. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată (42 la sută), sănătatea mintală (37 la sută) și flexibilitatea la locul de muncă (33 la sută) sunt acum prioritățile principale.
 • 75 la sută se simt blocați din punct de vedere profesional, deoarece nu au oportunități de creștere pentru a progresa în carieră (25 la sută) și sunt prea copleșiți pentru a face schimbări (22 la sută).
 • 70 la sută spun că sentimentul de blocaj în carieră a avut un impact negativ și asupra vieții lor personale – a adăugat un plus de stres și anxietate (40 la sută), a contribuit la sentimentul de blocaj personal (29 la sută) și a îndepărtat atenția de la viața personală (27 la sută).
 • 83 la sută sunt pregătiți să facă o schimbare, dar 76 la sută se confruntă cu obstacole mari. Printre cele mai mari se numără instabilitatea financiară (22 la sută), faptul că nu știu ce schimbare de carieră are sens pentru ei (20 la sută), nu se simt suficient de încrezători pentru a face o schimbare (20 la sută) și nu văd oportunități de creștere în companie (20 la sută).
 • În perspectiva anului 2022, dezvoltarea profesională este pe primul loc. Mulți sunt dispuși să renunțe la beneficii-cheie, ca timpul de concediu (52 la sută), bonusuri monetare (51 la sută) și chiar o parte din salariu (43 la sută), pentru mai multe oportunități de carieră.
 • 85 la sută din forța de muncă la nivel global se declară nemulțumită de sprijinul acordat de angajatorul lor. Oamenii caută ca organizațiile să le ofere oportunitatea de a învăța mai mult și de a-și dezvolta competențele (34 la sută), salarii mai mari (31 la sută) și oportunități pentru noi roluri în companie (30 la sută).

Angajații din întreaga lume sunt dornici de noi competențe și apelează la tehnologie

Pentru a păstra și pentru a crește talentele de top pe fondul schimbării dinamicii locului de muncă, angajatorii trebuie să acorde mai multă atenție nevoilor angajaților ca niciodată și să profite de tehnologie pentru a oferi un sprijin mai bun.

 • 85 la sută dintre oameni doresc ca tehnologia să-i ajute să-și definească viitorul prin identificarea competențelor pe care trebuie să le dezvolte (36 la sută), recomandarea de modalități de a învăța noi competențe (36 la sută) și oferirea de pași următori pentru a progresa spre obiectivele profesionale (32 la sută).
 • 75 la sută dintre oameni ar face schimbări în viață pe baza recomandărilor robotului.
 • 82 la sută consideră că roboții le pot sprijini cariera mai bine decât un om, fiindcă oferă recomandări imparțiale (37 la sută), răspund rapid la întrebări despre cariera lor (33 la sută) sau găsesc joburi mai potrivite cu abilitățile lor actuale (32 la sută).
 • Respondenții cred că oamenii încă mai au un rol esențial în dezvoltarea carierei și consideră că oamenii sunt mai buni în a oferi sprijin prin sfaturi bazate pe experiența personală (46 la sută), identificarea punctelor forte și a punctelor slabe (44 la sută) și analiza dincolo de un CV, pentru a recomanda roluri potrivite personalității lor (41 la sută).
 • 87 la sută dintre oameni cred că firma lor ar trebui să facă mai mult pentru a le asculta nevoile, iar 55 la sută sunt mai predispuși să rămână la o companie care folosește tehnologii avansate, precum inteligența artificială, pentru a-i sprijini în dezvoltarea carierei.

Mai multe despre acest raport global pot fi găsite aici.

Articolul anterior

Luxoft le oferă un bonus tuturor programatorilor seniori de Java sau UI, care acceptă o ofertă de angajare în companie

Articolul următor

Trei sferturi dintre companiile din România au crescut bugetele de CSR în 2021

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share