Studiu: României îi lipsesc anual peste 15.400 de specialiști IT

România are printre cei mai mulți ingineri per capita și depășește țări precum SUA, India, China sau Rusia. Cu toate acestea, statisticile arată că ne lipsesc anual peste 15.400 de profesioniști IT, arată un studiu Codecool și Brainspotting.

Cele cinci universități politehnice de top, 59 de universități de stat și 174 de universități private de formare a studenților în principalele specializări tehnice oferă doar 9.500 de absolvenți pe an. Aproape o treime dintre ei sunt în București. În România, nevoia de specialiști IT ar putea ajunge, într-un an, la o proporție alarmantă, de până la 24 la sută din necesarul forței de muncă în următorii trei ani.

Pentru a găsi o soluție, Codecool – prin intermediul Brainspotting – a discutat cu peste 45 de companii, lideri în domeniul IT, și a efectuat un studiu ce identifică principalele bariere și provocări cu care se întâlnesc companiile IT când vine vorba de recrutarea de personal, dar și oportunitățile care se întrevăd. Printre companiile care au răspuns inițiativei se numără eMag, Finastra, Luxoft, GoPro, Garmin, Playtika, Raiffeisen Bank, IBM și DB Global Technology.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Nevoia de colaborare între factorii de decizie din mediul public, privat și educațional, este acum mai stringentă ca oricând. Avem un gap de talent de peste 15.400 profesioniști pe an, la nivel național. Ar trebui să dublăm numărul de absolvenți în tehnologie, pentru a acoperi această nevoie. Credem în potențialul pieței IT de aici, de aceea am ales Bucureștiul ca destinație a următoarei școli Codecool. Țintim un număr de 300 de studenți în primul an de lansare și vrem ca prin programul nostru să completăm lipsa de specialiști IT”, spune Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Principalele bariere întâmpinate de companii în scalarea business-ului

  • 63 la sută văd o barieră în calitatea talentului ca nivel de experiență și abilitatea de a livra proiecte complexe;
  • 46 la sută văd o barieră în așteptările salariale;
  • 33 la sută văd o barieră în calitatea soft skill-urilor forței de muncă și timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialiștilor.

“Rezultatele ne arată că nivelul de mulțumire al companiilor pentru viteza de scalare a business-urilor derulate este neutru – 3,2 din 5. România s-a dezvoltat până acum, în mare parte, ca o piață de outsourcing, și pentru a face saltul la produse cu valoare adăugată trebuie să facem upskilling la talent. Piața începe să se concentreze pe calitate și nu pe cantitate. Companiile se confruntă și cu creșterea așteptărilor salariale, în contextul unor abilități ce nu sunt la nivelul cerințelor de business”, consideră Ana Giurcă, Managing Partner Brainspotting.

Cum poate deveni România cel mai puternic hub IT din Europa?

Studiul arată că sunt câteva măsuri ce trebuie implementate pentru ca România să ajungă unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa: creșterea numărului de absolvenți sau a pool-ului de oameni de tehnologie (creșterea numărului de absolvenți, reconversie profesională, reținerea și repatrierea talentului, prin roluri cu însemnătate și responsabilitate asupra proiectelor), creșterea calității abilităților (adaptarea curriculei universitare, investiție la nivelul fiecărei organizații în upskilling, asumarea de către industrie a unei componente sociale) și menținerea scutirii de taxe.

Ce înveți la cursurile Codecool

Codecool menține un dialog activ cu companiile, astfel că informația predată este încontinuu reîmprospătată și adaptată nevoilor de pe piață. Prin metoda de studiu, Mastery based Learning, cursanții aprofundează în ritm propriu limbaje de programare precum Python, .NET, Java și Javascript, GIT, lucrul cu diferite baze de date prin metoda Agile, pentru dezvoltarea de software precum SCRUM. Pe lângă formarea competențelor digitale, start-up-ul de educație IT pune accent pe dezvoltarea abilităților de tip soft-skills, ca soluționarea conflictelor, business-thinking și crearea unei culturi de feedback. Cei care își doresc o carieră în IT sau o reconversie profesională se pot înscrie aici. Cursurile pot fi achitate după ce cursanții se angajează în primul lor job de junior full-stack developer.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share