Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei “construiește” o nouă generație de meseriași

Din 16 iulie, la Bran, 300 de elevi din 23 de licee tehnologice și școli profesionale, din județele Argeș, Bacău, Dâmbovița și Buzău, participă la tabăra organizată de OMV Petrom.

Elevii selectați studiază în domeniile petrol și gaze, turism și alimentație, industrie alimentară, mecanică, industrie textilă și pielărie, electric, electromecanică electronică și automatizări. Alături de ei, vor fi prezenți in tabără și 55 de profesori. Timp de o săptămână, elevii participă la un program intens, ce vizează atât o profilare vocațională, cât și cursuri de dezvoltare personală, ateliere practice și seri tematice. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii învață noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și eco-civic, dar și cum să se prezinte în fața unui angajator sau cum să redacteze un CV.

Atelierele practice simulează un program de muncă real, în care elevii învață noțiuni de bază despre meseria aleasă, primesc roluri și responsabilități și lucrează cot la cot cu mentorii lor – profesioniști din domeniu. La final, viitorii meseriași lucrează alături de mentori, pentru a realiza un proiect final de amploare, specific meseriei alese. “În ultimii doi ani, am văzut în fiecare vară cum se transformă sute de elevi, în doar o săptămână. Cum din tinerii temători, neîncrezători și derutați, devin curajoși, visători și, cel mai important, mai pregătiți pentru piața muncii. În tabără ne dorim să le aducem profesioniștii aproape și să le dăm ocazia să experimenteze meseria lor cu adevărat și să cunoască viitori angajatori. Anul acesta, ne bucurăm să avem alături de noi doi mari angajatori, City Grill și Enel, care se vor implica în seriile selectate, pentru formarea viitorilor meseriași”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Profesioniștii și companiile partenere:

  • Petroliști (16 iulie-22 iulie): Mentorii elevilor vor fi specialiștii OMV Petrom;
  • Bucătari și ospătari (30 iulie-5 august): Mentorii vor fi Chef Cezar Munteanu și Cristian Cristea, din partea companiei City Grill;
  • Mecanici (6-12 august): Elevii vor lucra alături de președintele Asociației Române de Drift auto, Gabriel Onofrei;
  • Croitori (20-26 august): Mentor este designer-ul Ioana Ciolacu, clasată în top 10 designeri de către Forbes România;
  • Electricieni (27 august-2 septembrie): Mentorii vor fi inițiatorii proiectului EfdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, alături de companiile de distribuţie din grupul Enel.

“Am decis să ne alăturăm proiectului Tabăra Meseriașilor deoarece credem că este o nevoie reală de meseriași profesioniști în domeniul ospitalității și nu numai. Anul trecut am fost în tabără în calitate de invitat și am văzut cum elevii se transformau în bucătarii sau ospătarii de care și noi am avea nevoie în restaurante noastre – motiv pentru care doi dintre ei sunt acum angajați City Grill. Anul acesta mergem mai departe și  suntem parteneri în proiect, în speranța să putem recruta cât mai mulți dintre elevii meseriași”, spune Cristian Cristea, Training Manager City Grill.

La sfârșitul taberei, 40 de viitori meseriași vor primi burse de 500 de lei/lună, în anul școlar 2017-2018. Cei 55 de profesori vor participa, în cadrul taberei, și la un curs de specialitate, organizat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Până acum, în cele două ediții ale Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei (2015 și 2016) au fost formați 470 de elevi (electricieni, constructori, operatori sondă, bucătari, croitori și frizeri) și 95 de profesori din 38 de licee tehnologice și școli profesionale, din județele Prahova, Gorj, Dâmbovița, Bacău, Argeș, și au fost acordate 60 de burse de studiu, în valoare totală de peste 73.000 de euro.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share