Peste jumătate dintre angajatori sunt dispuși să crească salariile ca să-și păstreze oamenii. Așteptările salariale nerealiste, cel mai frecvent obstacol în recrutare

Foto: freepik

Peste 70 la sută dintre liderii din România estimează că salariile din compania unde lucrează sunt la același nivel cu al concurenței, dar sunt dispuși să majoreze salariile ca să-și păstreze angajații, relevă studiul Randstad Romania HR Trends 2023.

Raportul, realizat de compania de resurse umane Randstad România, identifică informații-cheie despre modul în care companiile se adaptează la contextul economic, care le sunt provocările și cum intenționează să le abordeze în viitorul apropiat.

Cele mai mari provocări ale companiilor, în 2023

46 la sută dintre respondenți, lideri ai mediului de afaceri din diverse industrii din România, se așteaptă ca volumul vânzărilor produselor sau serviciilor să crească, în 2023. 29 la sută estimează că va rămâne stabil, iar nouă la sută preconizează o scădere. Gestionarea creșterii costurilor salariale provocate de inflație pare a fi cea mai mare provocare pentru mai mult de jumătate dintre ei, urmată de gestionarea costului mai mare al (desfășurării) afacerilor din cauza inflației (55 la sută) și pierderea candidaților din cauza inflației salariale (44 la sută).

Alte provocări:

 • gestionarea costurilor ridicate cu energia – 36%
 • gestionarea costurilor neprevăzute – 30%
 • menținerea activităților operaționale ale afacerii – 22%
 • menținerea relației cu clienții și/ sau furnizorii – 20%
 • menținerea marjelor comerciale – 19%
 • creșterea securității digitale – 17%
 • asigurarea proceselor și garantarea productivității – 16%
 • gestionarea creșterii extraordinare a afacerii – 15%

Ca să facă față unei eventuale recesiuni, 73 la sută dintre respondenți ar îngheța angajările. Alte opțiuni interesante într-un astfel de scenariu sunt dezvoltarea abilităților angajaților, ajustarea produselor și serviciilor – vor fi vândute doar cele eficiente din punct de vedere al costurilor -, creșterea prețurilor, reducerea pachetelor de compensații și beneficii, investițiile în eficiența energetică, programul mai scurt de lucru sau creșterea orelor de muncă de acasă (pentru a reduce costurile cu energia).

Principalele tendințe privind forța de muncă și salariile

Principala tendință în rândul candidaților, care se transformă într-un impediment major în recrutare, constă în așteptările mari ale forței de muncă în ceea ce privește salariul, deoarece românii se străduie tot mai mult să obțină o calitate mai bună a vieții. Potrivit Randstad HR Trends 2023, așteptările salariale nerealiste reprezintă cel mai frecvent obstacol în recrutare, pentru circa 90 la sută dintre liderii români, care întâmpină dificultăți și în găsirea de candidați cu experiența de lucru necesară în industria în care lucrează.

În 2023, 33 la sută dintre respondenți se așteaptă la o creștere a numărului de angajați, 50 la sută nu vor angaja în acest an, iar șase la sută anticipează o scădere a numărului de angajați. IT&C, producția și FMCG sunt sectoarele care au nevoie de cel mai mare volum de angajări.

Circa jumătate dintre companiile participante care au poziții vacante în acest an fac angajări datorită creșterii afacerii. Printre alte motive pentru noi angajări se află nevoia de noi competențe în organizație, diversificarea afacerii și fluctuația de personal. Majoritatea companiilor caută candidați în departamentele de vânzări sau IT. Respondenților le este cel mai dificil să angajeze în departamentele de marketing/ comunicare (tradiționale), vânzări și achiziții.

În 2023, implicarea oamenilor devine principala provocare în managementul resurselor umane. Randstad HR Trends 2023 identifică următoarele aspecte pe care companiile le consideră provocări privind forța de muncă, în acest an:

 • menținerea angajaților implicați – 63%
 • atragerea talentelor – 62%
 • gestionarea așteptărilor privind compensațiile și beneficiile – 58%
 • păstrarea performerilor de top și dezvoltarea liderilor talentați – 57%
 • gestionarea cifrei de afaceri ridicate – 32%
 • brandul de angajator – 32%
 • deficitul de talente locale – 32%
 • gestionarea deficitului de competențe – 31%
 • angajarea de noi membri în echipă – 29%
 • asigurarea sănătății mintale ale angajaților – 21%
 • alinierea programului de lucru flexibil cu nevoile afacerii – 13%

Programele de formare reprezintă soluția pe care majoritatea companiilor respondente sunt dispuse să o implementeze pentru a gestiona provocările ce țin de resurse umane, menționate de mai sus (76 la sută), urmate de creșterea salariilor (57 la sută), opțiuni de lucru mai flexibile pentru angajați (37 la sută), pachete de beneficii personalizate (33 la sută), angajarea de talente din alte țări (24 la sută), creșterea utilizării contractorilor angajați extern (15 la sută), externalizarea funcțiilor de afaceri (șase la sută) și angajările în regim part-time (patru la sută).

Piața forței de muncă este dominată de munca flexibilă, fie hibridă, fie complet la distanță. 82 la sută dintre respondenți consideră că o săptămână de lucru de patru zile este imposibil de gestionat, doar trei la sută intenționează să o implementeze ca să-și susțină angajații să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea privată, iar 13 la sută intenționează să o testeze.

DESPRE RANDSTAD

Este cea mai mare companie de management al talentelor din lume. În 2022, cei 46.000 de angajați ai săi au ajutat peste două milioane de persoane, de pe 39 de piețe să-și găsească un loc de muncă. Compania este prezentă în România cu două filiale, în București și Slatina.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share