Conform unei analize RisCo.ro, domeniul care a înregistrat cele mai multe vânzări pe angajat este cel al comercializării combustibililor gazoși prin conducte. Potrivit anre.ro – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, România are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și a fost prima țară care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale.
Locul 1: Comercializarea combustibililor gazoși prin conducte
Deși comercializarea combustibililor gazoși prin conducte nu se află în topul domeniilor cu cele mai mari vânzări, în 2018, acest sector a înregistrat cele mai mari vânzări pe angajat. Mai exact, vânzările înregistrate pe angajat au fost de 12,8 milioane de lei, la 1.050 de salariați.
Potrivit anre.ro, în sectorul energiei electrice, respectiv cel al gazelor naturale, au fost înființate autorități de reglementare ca instituții publice autonome, ce au drept atribuții funcționarea pieței în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor. Totodată, a fost creat și perfecționat continuu cadrul legal necesar desfășurării activităților specifice sectorului gazelor naturale.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Sectorul comercializării combustibililor prin conducte a înregistrat, în 2018, o cifră de afaceri de 13,4 miliarde de lei. Profitul înregistrat la nivel de sector a fost de 413,4 milioane de lei, iar marja de profit a fost de 3,1 la sută. Numărul firmelor înregistrate pe codul CAEN, aferent sectorului, este însă unul destul de mic: 41.
Printre firmele care se ocupă cu comercializarea combustibililor gazoși prin conducte, în România, se numără ENGIE România, E.ON Energie România, E.ON Gaz Furnizare, Valahia Gaz, AXPO Energy România și C-GAZ & Energy Distribuție.
Locul 2: Fabricarea produselor obținute prin prelucrarea țițeiului
Și sectorul fabricării produselor obținute prin prelucrarea țițeiului a înregistrat un număr foarte mare de vânzări pe angajat. Acesta a înregistrat 9,3 milioane de lei/angajat, la 2.333 de salariați. Diferența de vânzări pe angajat dintre cele două domenii aflate pe locurile 1 și 2 este de aproape 3,5 milioane de lei. O diferență destul de mică poate fi observată în ce privește numărul de firme înregistrate pe codul CAEN. Locul al II-lea deține 52 de firme, cu 11 mai mult decât locul I.
În ceea ce privește cifra de afaceri, vânzările înregistrate de sectorul fabricării produselor obținute prin prelucrarea țițeiului sunt cu aproape 8,5 miliarde de lei mai mari decât cele înregistrate de sectorul comercializării combustibililor gazoși prin conducte. Profitul înregistrat la nivel de sector a fost de 240,6 milioane de lei, iar marja de profit a fost de -1,1 la sută.
Principalii jucători din domeniu sunt Rompetrol Rafinare, Petrotel – Lukoil, Bulrom Gas Impex, Total România și Almatar Trans.
Locul 3: Comercializarea energiei electrice
Comercialiarea energiei electrice în România ocupă locul 3 în topul domeniilor cu cele mai mari vânzări pe angajat în 2018. Acesta a înregistrat 7,5 milioane de lei, la 2.321 de salariați. Vânzările pe angajat, înregistrate de sectorul comercializării energiei electrice, sunt cu aproape două milioane de lei mai mici decât vânzările pe angajat înregistrate de sectorul fabricării produselor obținute prin prelucrarea țițeiului.
O diferența notabilă între sectorul care ocupă locul 3 și sectoarele care ocupă locurile 1 și 2 poate fi observată în ceea ce privește numărul de firme. 150 de firme se ocupă cu comercializarea energiei electrice. Printre firmele care se ocupă cu comercializarea energiei electrice se numără Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, Tinmar Energy și CEZ Vânzare.
În ceea ce privește cifra de afaceri, vânzările înregistrate de comercializarea energiei electrice a ajuns la 17,4 miliarde de lei. Profitul înregistrat la nivel de sector a fost de 326,2 milioane de lei, iar marja de profit a fost de 1,9 la sută.
Articol oferit de RisCo Business Intelligence