Banner

Un angajator din trei continuă recrutările la fel ca înainte de pandemie. Cele mai multe joburi noi, în vânzări și promovare online

30 la sută dintre companiile din România nu și-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea pandemiei și au păstrat același număr de posturi noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări și promovare online (47 la sută), dar și în producție (33 la sută), segmente ce au o contribuție importantă la revenirea business-ului.

Impactul crizei s-a tradus, în perioada stării de urgență, în afaceri mai mici cu până la 25 la sută pentru 27 la sută dintre companiile participante la sondaj, în timp ce 20 la sută și-au înjumătățit practic veniturile. Totuși, 23,3 la sută dintre firmele chestionate declară că activitatea lor s-a desfășurat în mod normal în perioada stării de urgență, fără a fi redusă. Peste 40 la sută dintre angajatori și-au păstrat intactă echipa – nu au făcut concedieri (46,7 la sută) și nu și-au trimis salariații în șomaj tehnic (40 la sută), iar 23,3 la sută chiar au făcut noi angajări.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

După ce au trecut de faza de reacţie rapidă în gestionarea crizei sanitare, în care s-au concentrat prioritar asupra siguranţei angajaţilor şi a supravieţuirii afacerii, aproape jumătate (47 la sută) dintre angajatori și-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30 la sută dintre firme nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

40 la sută dintre companii intenționează să mute în mediul online o parte mai mare din activitate, în următorul an, iar alte firme iau în calcul extinderea și în alte sectoare ale economiei (13,3 la sută), reducerea semnificativă a spațiilor de birouri (zece la sută) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3 la sută). Pentru 33,4 la sută dintre companii, modelul de business nu va suferi schimbări majore.

După relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului și ieșirea din starea de urgență, 36,7 la sută dintre angajatori și-au chemat toți salariații la birou, încă din luna mai. Studiul BestJobs arată că 23,3 la sută dintre firme și-au reluat activitatea gradual, în primă fază cu mai puțin de un sfert dintre salariați înapoi în birouri, iar 20 la sută au continuat să lucreze în regim remote. 

Când vine vorba despre măsurile luate pentru protejarea angajaţilor, 83,3 la sută dintre participanții la sondaj le oferă dezinfectanți, măști (70 la sută) și mănuși (43,3 la sută), dezinfectează cu regularitate spațiile de lucru (76,7 la sută), au achiziționat și  termometre pentru luarea temperaturii (26,7 la sută) sau au rearanjat birourile, pentru a mări distanța dintre angajați (33,3 la sută). Tot pentru a asigura distanțarea socială la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru, pentru a evita orele de vârf (16,7 la sută) sau au rearanjat turele, pentru a nu se suprapune (13,3 la sută).

Sondajul a fost efectuat între 1 și 15 iunie, pe un eșantion de circa 150 de companii mici și medii din România. BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 2,5 milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share