Banner

Un antreprenor din Timișoara vinde din Germania medicamente homeopate și antroposofice de două milioane de euro în România

Ciprian Militaru, un antreprenor român din Timișoara, a dezvoltat, în Germania, o farmacie online care comercializează circa 200.000 de medicamente homeopate și  antroposofice (extrase, în general, din plante și minerale), care nu există pe piața românească.

Compania are un centru pentru clienți la Timișoara și vinde online către pacienți din România, care nu au acces la zeci de mii de produse medicale din cauza restricțiilor legislative. “Deși farmacia este înregistrată pe domeniul .ro, suntem o farmacie 100 la sută germană și funcționăm după legislația și regulile de aici. Asta ne oferă un avantaj enorm. Practic, nu concurăm cu nicio farmacie din România, deoarece vindem produse care nu vor ajunge să fie aprobate niciodată pe piața din România, fiindcă ar fi nerentabil”,spune Ciprian Militaru.

România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană din perspectiva timpului de așteptare al pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație. Potrivit EFPIA Patients WAIT 2021 Survey, timpul de așteptare a crescut în România, anul trecut, la circa 900 de zile, față de 883, în 2020. Timpul de așteptare în Germania este de 133 de zile, în Italia – 429, iar în Bulgaria – 764.

Din160 de medicamente noi, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului între 2017 și 2020, în România au fost aprobate pe lista celor de compensate și gratuite doar 38 de produse, până la 1 ianuarie 2022. Germania a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia – 127, Slovenia – 78, Ungaria – 65, iar Bulgaria – 49. Rata de disponibilitate a medicamentelor de ultimă generație pentru pacienții români, în sistem de compensare, este de 24 la sută.

“Din păcate, medicamentele antroposofice nu se găsesc nici astăzi în România. Sunt aproape necunoscute. În plus, lista medicamentelor aprobate pentru punerea pe piață este de doar câteva mii, însă noi avem la dispoziție o listă de peste 800.000 de SKU. Iar lista este în continuă creștere. Avem în permanență disponibile pe piață circa 200.000 de produse farmaceutice”, adaugă Ciprian Militaru.

Germania este cea mai mare piață din Europa pentru medicamente pe bază de plante și a doua ca mărime pentru cele homeopatice și antroposofice. Potrivit IMS Health, comerțul cu medicamente pe bază de plante generează, numai în Germania, afaceri de circa 1,6 miliarde de euro, în timp ce medicamentele homeopatice și antroposofice produc venituri de 597 milioane.

Farmacia lui Ciprian Militaru a fost deschisă în urmă cu 12 ani, iar după primii șapte ani a depășit pragul de un milion de euro. În 2021, veniturile au fost de 4,6 milioane de euro, din care două milioane au fost generate de vânzările online. Pentru acest an, compania estimează venituri de 1,2-1,3 milioane de euro exclusiv pe piața din România, nivel apropiat de valoarea de 1,5 milioane, din 2021. “În 2022, pentru prima dată după zece ani, avem o contracție a vânzărilor, cauzată de o serie de probleme tehnice independente de noi, avute la sfârșitul anului trecut și în primele luni din acest an. Practic, serviciul de plăți cu cardul a fost blocat, timp de patru luni, pentru toate farmaciile online din Germania”.

În Germania, coșul mediu de medicamente se situează între 110 și 125 de euro, iar în România ajunge la circa 60 de euro. O altă deosebire este recurența clienților, care în România este extrem de redusă. În Germania, clienții revin de mai multe ori pentru noi comenzi. Astfel, compania a adoptat în România un model diferit de afaceri față de cel din Germania, respectiv long tail, care presupune vânzarea mai multor produse diferite în cantități mici. EUmed.ro comercializează în România, în general, medicamente care nu se găsesc pe piață, fie pentru că nu au fost aprobate pentru comercializare, fie au fost retrase, fie există goluri de aprovizionare.

Lipsa cronică de medicamente din România îi determină pe pacienți să caute alternative pe marketplace-uri, deși un astfel de comerț este ilegal, în lipsa unor autorizații acordate de Agenția Națională a Medicamentului (ANM). Această situație încurajează specula și comerțul cu produse de calitate îndoielnică și, astfel, periculoase pentru pacienți, avertizează Ciprian Militaru.

“Criza de medicamente a deschis ușa speculanților și mulți români și le procură de pe site-uri obscure sau, mai nou, și de pe marketplace-uri sau chiar pagini de social media din România, unde astfel de speculanți, mascați sub diverse companii, nu au vreo autorizație pentru a comercializa medicamente online. De altfel, vânzarea de medicamente sau produse farmaceutice pe marketplace-uri este ilegală în România. Ca să vinzi medicamente online, e nevoie de o autorizare specială de la ANM. Se pare însă că nici autoritățile și nici proprietarii acestor marketplace-uri nu sunt prea interesați de acest fenomen. Marketplace-urile au de câștigat din acest comerț și nu fac nimic pentru a stopa fenomenul, însă autoritățile ar trebui să se autosesizeze în legătură cu ce medicamente se comercializează online”.

DESPRE EUMED.RO

Este o farmacie înființată în 2010 de Ciprian Militaru, în orașul Emmerich din Germania. În 2021, și-a mutat sediul în Stuttgart și comercializează medicamente clasice și produse homeopate și antroposofice, și avut venituri de 4,6 milioane de euro în 2021.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share