Un medic îi cere ministrului Sănătății să elimine Rezidențiatul. “Vreți medici mai buni? Eliminați acest examen corupt!”

Printr-o scrisoare deschisă, un medic rezident îi cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să elimine examenul de rezidențiat și să ofere medicilor șansa de a fi angajați în spitale pe baza unui interviu. În plus, el solicită condiții mai bune pentru pacienți și medici, în spitale. Altfel, scrie el, în România vor rămâne doar guvernanții și “străzile betonate”.

“Doamnă ministru Sorina Pintea, ne promiteți atât de multe și ne luați ochii cu firimituri. Nu se rezumă totul la bani, la salarii. Medicii nu sunt respectați, sunt amenințați de pacienți, sunt agresați fizic și verbal. Condițiile în care pacienții stau în spitale sunt execrabile. Să nu mai vorbim despre faptul că nu există în blocurile operatorii tot ceea ce este necesar.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Spuneți public că vreți un examen de rezidențiat mai serios. Atunci, de ce acceptați ca acel <Compendiu de specialități medico-chirurgicale> să reprezinte bibliografia pentru examenul de rezidențiat, având în vedere imensele și nenumăratele greșeli din el? Să nu adăugăm faptul că <ediția revizuită> din 2018 arată la fel de rău. Dacă este o ediție revizuită în 2018, de ce nu conține ultimele clasificări? De ce până și clasificările, nu toate, însă unele, sunt redate greșit în carte?

Spuneți că vreți rezidenți mai bine pregătiți. Atunci de ce încă există acest examen depășit, cu un compendiu scris atât de ambiguu, unele capitole scrise în bătaie de joc și informații greșite? Cum să fie rezidenții bine pregătiți dacă deja compendiul este scris prost, ambiguu, cu multe greșeli? Văd că majoritatea cazurilor de malpraxis sunt făcute de medici specialiști, nu de rezidenți. Medici specialiști care și ei, la rândul lor, au dat acel examen.

Acest examen este doar un mod prin care diferiți indivizi, bine puși în pozițiile lor, de ani buni, își vor umple buzunarele, iar și iar, cu diferite cotizații, doar ca să prindă fiecare un loc bun la rezidențiat sau specializarea dorită.

Este un examen corupt, prost făcut, cu n nereguli de la an la an, iar Ministerul Sănătății a dovedit, anual, incopetența sa și nivelul său de corupție, legat de acest examen.

Vă plângeți că nu sunt medici și că pleacă în Germania. Bineînțeles că pleacă, este un sistem facil, Guvernul German și-a manifestat interesul, i-a învățat limba germană și i-a inclus imediat în sistem. Dacă sistemul de guvernare din România, nu este în stare, de atâția ani, să creeze un examen așa cum trebuie și o bibliografie respectabilă, atunci anulați-l. Oricum acest examen nu diferențiază nimic, poți avea o zi proastă, un necaz, să fii foarte bolnav și foarte multe locuri sunt deja ocupate, că au plătit suma aferentă necesară către cine trebuie, iar compendiul derutează medicul, el învățând multe date în mod eronat, pe care mai târziu le va aplica în mod eronat și tot pacientul suferă, din cauză că acest sistem nu este capabil să editeze o carte, respectabilă, pentru acest examen.

Tot dumneavoastră limitați numărul de medici, prin faptul că numărul de locuri la rezidențiat este limitat. Dacă este o nevoie așa mare, anulați examenul și lăsați fiecare medic să își găsească un îndrumător, să meargă din spital în spital și să fie angajat pe bază de interviu. Să poată să își aleagă specializarea dorită, pe care să o facă cu drag, nu să spere că prinde și el un loc pe oricare specializare și să o facă fără dăruire. Când este vorba de noi, nu este posibilă o OUG, dar când este vorba de legi care vă facilitează domniile voastre, situațiile și traiul, atunci o OUG este posibilă, peste noapte.

Vreți medici buni? Anulați examenul, facilități intrarea în sistem, dotați spitalele cu tot ceea ce este nevoie (eu, în facultate, la stagii, mă schimbam cu gândacii, erau gândaci la picioarele noastre și pe ghiozdanele noastre și, într-o gardă, stăteam pe scaun, obosit, în toiul nopții, și simțeam cum un gândac se urcă pe mine), diminuați nivelul de corupție, asigurați un nivel ridicat de igienă. Este simplu să arătați cu degetul înspre noi, că asta au făcut toți de la revoluție și până acum.

Văd că Germania, Marea Britanie o duc mai bine. Și credeți-mă pe cuvânt, doamnă ministru și Ministerul Sănătății, că dacă aveau examen de rezidențiat, erau capabili să scrie un adevărat compendiu.

Ne-am săturat de toată batjocura și dezinteresul guvernanților față de noi. Totul e de fațadă, că în realitate nu face nici unul nimic bun

Veți ajunge singuri în această țară, domniile voastre și străzile betonate, iar ceilalți, oamenii de rând, își vor găsi un trai mai bun, într-o țară care îi apreciază, care îi stimulează, sub umbrela unor guverne care își manifestă interesul față de ei.

În România, totul se rezumă la <NU>. <Nu este posibil, nu vrem, nu avem, nu acum>.

În România, totul se rezumă la bani și foarte puține lucruri sunt făcute bine, pentru că nu este nimeni lăsat să facă, nu este lăsat de mai sus.

România este țara tuturor posibilităților numai dacă dai bani și dacă ești ruda sau cunoștința cui trebuie. Altfel, este țara tuturor imposibilităților și a dezinteresului.

Ne tratați de parcă România are tot ceea ce îi trebuie, în special destule cadre medicale (medici, asistenți, infirmieri și așa mai departe).

Repet, vreți mai mulți medici?  Anulați acest examen corupt, nu mai editați compendii, care sunt depășite de cărți străine publicate cu cinci ani în urmă, facilitați intrarea în piața muncii tuturor medicilor.

Cu tristețe,

Un Medic Anonim”

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share