Un primar face condiții “de oraș” într-o școală dintr-un sat din Vaslui

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni din județul Vaslui, este un edil atipic. Asfaltează străzile, a renovat dispensarul, a ridicat o școală și, pe lângă atribuțiile tipice, se ocupă de educația civică a cetățenilor prin metode originale, dar și de cea a copiilor din zonă.

Învață adulții să nu mai arunce deșeurile oriunde trimițându-le gunoiul înapoi acasă, prin poștă și se implică activ în educația elevilor. Această preocupare s-a concretizat prin construirea unei școli noi, chiar la începutul îndelungatului său mandat de 21 de ani. Fără fondurile necesare întreținerii constante, unitatea de învățământ s-a degradat în timp. Rețeaua electrică prin care se asigură încălzirea școlii este depășită, ceea ce expune copiii la pericole și, pentru că nu are o capacitate suficient de mare, în clase este frig.

Primarul din județul Vaslui a cerut ajutorul Narada pentru a transforma clasele în spații confortabile, adecvate educației. Acum, școala din satul Bărboși a intrat în proiectul HartaEdu, iar întreaga rețea de electricitate este în curs de înlocuire cu ajutorul Narada și al partenerilor Adrem şi Eplus, iar edilul își dorește să instaleze și unități de aer condiționat – ca să arate că o școală dintr-un sat din Moldova poate avea aceleași condiții ca cele de la oraș.

“O să le fie cald copiilor la iarnă și o să-i propun proiectantului să aibă și instalații de aer condiționat pentru la vară. Vrem să le creăm copiilor condiții optime pentru educație. De când sunt primar, întotdeauna am vrut să aducem unitățile școlare din comună la nivelul celor de la oraș”, spune Vasile Țabără.

De-a lungul timpului, preocuparea primarului din Vaslui pentru educația copiilor nu s-a limitat la ridicarea unei noi școli în comună, ci s-a concretizat prin multe alte acțiuni – burse de învățătură în valoare de 100 de lei, un proiect de after school, unde elevii vor veni să-și facă lecțiile asistați de profesori, iar, în urmă cu câțiva ani, prin organizarea unui curs de muzică de fanfară.

Acesta a fost debutul colaborării cu Narada, căreia i-a solicitat ajutorul pentru a obține biciclete pentru copii pentru transport, dar și pentru stimularea interesului pentru cursurile de muzică. Anul acesta, lipsa de fonduri pentru asigurarea încălzirii corespunzătoare a școlii l-a determinat pe primarul din Vaslui să apeleze din nou la Narada.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

“Educația are legătură cu viitorul nostru”

La școala din Bărboși învață 150 de copii. “Sunt copii buni și, după cum știm cu toții, oamenii de bază ai societății, oamenii de frunte au provenit din mediul rural”, subliniază primarul comunei. 

Leonard, un băiat de clasa a II-a din Bărboși, care a început școala pe patul de spital, a participat la webinariile Naradix și a reușit să termine cu rezultate foarte bune, ar putea fi unul dintre ei. Un alt copil cu o poveste uluitoare este Cristian – e genial la matematică și a învățat singur engleza, chiar înainte de predarea la școală, deși suferă de o tulburare din spectrul autist.

HartaEdu, platforma-voce a școlilor din România, pe care s-au înscris încă înainte de lansarea oficială 120 de alerte, este un instrument ce poate fi folosit nu doar de profesori, ci de oricine dorește să semnaleze o urgență din învățământ.

Exemplul primarului din Vaslui este relevant în acest sens. “Comunitatea locală s-a ocupat de partea de proiectare și, mai mult de atât, domnul primar și-a arătat disponibilitatea ca, în momentul în care vor fi și alte necesități de implicare a comunității, precum curățenia de la final, să mobilizeze toate resursele necesare. Tipul acesta de poziționare, de gest din partea unui primar dintr-o comunitate rurală, ni se pare excepțională și ne face munca mai ușoară. Ne ajută să-i putem ajuta cu mult mai mare ușurință, de fapt”, observă Andra Munteanu, co-fondator Narada.

Inițiativele de susținere a proiectelor educaționale pot fi susținute printr-un SMS la 8845 cu textul “ELEV” sau o donație pe site-ul organizației.

DESPRE NARADA

Este o echipă de vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari, care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. Este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation.

Articolul anterior

Radiografia pieței globale a furnizorilor auto: Cine a pierdut și cine a câștigat în pandemie

Articolul următor

Cultura organizațională - pansamentul echipelor care se dezvoltă armonios și pe timp de pandemie

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share