Undelucram.ro: 60 la sută dintre companiile din România vor să-și cheme angajații la birou în martie

Circa 60 la sută dintre companii au în plan să reînceapă munca de la birou din luna martie, arată un sondaj realizat la finalul anului trecut de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online ce oferă recenzii despre angajatori, informații salariale sau mediul de lucru din companii.

17 la sută dintre aceste companii au revenit la muncă (în special în magazine/ fabrici) la finalul stării de urgență (mai 2020), iaraproape 22 la sută au renunțat la telemuncă la începutul acestui an. Odată ce numărul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor să reia munca de la birou. 57 la sută dintre companii au în plan să-și cheme angajații la lucru din martie. Aproape patru la sută dintre ele și-au planificat ca angajații să lucreze remote definitiv.

65 la sută dintre cei 3.752 angajați care au participat la sondaj au lucrat de acasă în ultimul an. Dintre cei care și-au desfășurat munca de acasă, 40 la sută afirmă că au lucrat mai mult timp și au fost mai eficienți. Pe de altă parte, 30 la sută dintre ei au răspuns că acasă au lucrat mai puțin timp, dar le-a crescut eficiența. 18 la sută spun că le-a scăzut și timpul de lucru, și eficiența, iar 11 la sută mărturisesc că a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficiența. Cei mai mulți respondenți provin din IT&C, comerț/ retail, producție industrială, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele) și servicii de externalizare.

40 la sută dintre angajați – afectați de lipsa interacțiunii

“Sperăm că datele sondajului să le fie de folos managerilor de HR, liderilor de echipe, dar și administratorilor de spații de birouri, poate chiar și autorităților. Sperăm că informațiile vor ajuta angajatorii să găsească <rețeta> potrivită a muncii hibrid și să îmbine cât mai eficient, pentru echipe, munca de la birou cu munca de acasă. Ne-ar bucura ca angajatorii să aloce mai multe resurse sănătății fizice și psihice a angajaților, pentru că, din păcate, acestea au avut de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost și primele tăiate din pachetul de beneficii salariale”, declară Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Aproape 40 la sută dintre angajații care au lucrat de acasă declară că starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2 la sută) și foarte mult (13,8 la sută) afectată de lipsa interacțiunii față în față. În schimb, 35 la sută dintre cei care au lucrat remote spun că au fost afectați puțin de lipsa interacțiunii, iar 22 la sută foarte puțin. În jur de 2,3 la sută spun că nu le-a fost afectată starea. Stările cele mai frecvente cu care s-au confruntat au fost: temere (48,2 la sută), nervozitate (23,2 la sută), stres (20 la sută), anxietate (14 la sută).

Un angajat din cinci și-a pierdut locul de muncă

În jur de 19,2 la sută dintre angajați și-au pierdut serviciul, 16 la sută au intrat în șomaj tehnic, iar 11,2 la sută au avut mai puțin de lucru. Cu toate acestea, aproape jumătate (49 la sută) sunt încrezători în siguranța locului de muncă, iar 29 la sută foarte încrezători. Restul de 22 la sută nu au încredere în viitorul jobului lor.

Optimism: 80 la sută dintre companii își mențin echipele sau recrutează

O treime dintre companii (31,2 la sută) au făcut disponibilizări între iunie și decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajații cu studii medii și persoanele necalificate (57,6 la sută). 57,3 la sută au tăiat programele de training și pe cele de wellbeing, iar nouă la sută nu au mai decontat serviciile de transport. 23 la sută dintre angajatori nu au tăiat nici un beneficiu din pachetul salarial.

Dacă anul trecut, o treime dintre companii au renunțat la angajați, în 2021, 20 la sută dintre ele au în plan să disponibilizeze între cinci și 50 la sută din personal. Restul companiilor și-au planificat creșteri de personal (13 la sută) sau menținarea numărului actual de angajați (67 la sută).

“Acest sondaj ne arată că putem fi optimiști. Am observat, în comunitățile de social media, că în ultimele săptămâni apar tot mai multe anunțuri de recrutare pentru experți în resurse umane, dar și alte tipuri de roluri în departamentele companiilor. Faptul că firmele își caută specialiști în HR, denotă că lucrurile intră în mișcare în organizații”, afirmă Andra Pintican, director de marketing Undelucram.ro.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat în noiembrie-decembrie 2020 și cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri HR. Cele mai multe companii care au răspuns la sondaj sunt din IT&C, comerț/ retail, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), servicii de externalizare, sănătate, transport și logistică, producție industrială.

DESPRE UNDELUCRAM.RO

Este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu peste 650.000 de potențiali angajați pe platformă și peste 500.000 de contribuții lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviuri de angajare sau oferte salariale. Platforma pune la dispoziția angajaților și Salariometru – un instrument online pentru compararea salariilor din România, un calculator de salariu și resurse pentru dezvoltarea carierei, precum modele de CV, topul angajatorilor și articole despre industrie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share