Universitatea Babeș-Bolyai devine hub de inteligență artificială în România pentru compania americană SAS

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), prin Facultatea de Matematică și Informatică, și “gigantul” american SAS au pus bazele unui nou program de master în AI/ Data science, în limba engleză, cu anvergură internațională.

SAS susține UBB ca hub AI/ Data science în România, cu implicații asupra inovării și digitalizării României. UBB vine în acest demers cu cea mai mare școală doctorală de inteligență artificială din România și un ecosistem de top în tehnologia informației, SAS aduce leadership-ul mondial în platformele de inteligență artificială, iar Banca Transilvania vine ca beneficiar și contributor strategic la stimularea resursei umane în acest domeniu.

“SAS Academic Initiative for Innovation & Digitalisation of Romania țintește să implice o rețea de universități din țară, fiecare în funcție de avantajele competitive pe care le are. Așa cum SAS a început, în urmă cu 40 de ani, în SUA, de la University of North Carolina, așa își propune acum să înceapă acest proiect național al inovării și digitalizării României de la prestigioasa UBB”, transmit reprezentanții SAS.

“UBB are cea mai mare facultate de informatică din România și una dintre cele mai competitive din țară. A început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în (1) Inteligența artificială/ AI (ex. generând, ca școală, cei mai mulți doctori în AI din România și dezvoltând servicii inovatoare, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale județene etc.), (2) Big data/ data mining/ high performance computing (în parteneriat cu Bosch și SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin prisma capacității de calcul simultan), (3) Realitate virtuală (dezvoltând tehnologii dedicate sănătății mintale și primul Centru din țară, în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboți psihoterapeuți autonomi pentru anumite tulburări psihice), (5) Digitalizare strategică (în parteneriat cu Microsoft) și cybersecurity și (6) Tehnologie blockchain (demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). 

Recenta includere a UBB în EIT Digital confirmă maturizarea și forța ecosistemului UBB în tehnologia informației (IT). Noul program academic, dezvoltat cu SAS, întărește și dezvoltă acest ecosistem al UBB. Toate aceste avantaje competitive stau și la baza specializării inteligente pe care UBB a propus-o, împreună cu Primăria, pentru oraș/ regiune/ țară, și anume InfoBioNano4Health”, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Articolul anterior

Cel mai tânăr component al echipei olimpice înoată pentru copiii cu autism

Articolul următor

Daniel Dines, fondatorul UiPath, devine acționar al unuia dintre principalii jucători locali din real estate

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share