Universităţi de top din Suedia şi Irlanda caută studenţi în România

O serie de universităţi importante, din Suedia şi Irlanda, vor fi în dialog cu tinerii români prin două evenimente virtuale ce se vor desfăşura în 14 și 28 ianuarie.

Admiterea la universităţile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda – la 1 februarie. Tinerii interesaţi să studieze în una din cele două ţări pot discuta online direct cu reprezentanţii universităţilor. Dacă Suedia este căutată pentru standardul ridicat de viaţă şi accentul pe care îl pune pe zona de creativitate, Irlanda este recunoscută, mai nou, drept “patria” IT-iştilor. Mulţi tineri sunt atraşi de oportunităţile şi nivelul de studiu în informatică.

“Observăm un interes în creştere la tinerii români pentru Suedia, ca nouă destinaţie internaţională de studiu. O explicaţie stă în faptul că sistemul educaţional suedez este extrem de permisiv, axat în principal pe creativitate şi dezvoltare personală, fie că vorbim studii în domeniul tehnic, ştiinţific sau zona socială. Studenţii internaţionali sunt încurajaţi să lucreze în timpul facultăţii, iar după finalizarea studiilor pot opta pentru prelungirea permisului de şedere pentru a-şi găsi un job. Suedia este o ţară extrem de deschisă cu străinii. Toată lumea vorbeşte engleză și nu este nevoie să înveţi suedeză pentru a studia sau adapta. Este considerată una dintre cele mai curate şi mai civilizate ţări din lume și și-a asumat ca obiectiv să producă toată energia din surse regenerabile până în 2040”, explică Ana-Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.

Costuri zero pentru studiile în Suedia

Studiile universitare de licenţă şi masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetăţenii din UE, astfel că familiile tinerilor acceptaţi de o universitate trebuie să-şi bugeteze doar costurile de trai. Costurile lunare pentru cazare variază între 350 şi 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. Se adăugă transportul (50 euro), manualele şi materialele didactice (50 euro), sportul şi viaţa socială (150 euro). În Suedia, transportul public este foarte bine dezvoltat. Cu o reţea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără maşini.

Pe 14 ianuarie, la Study in Sweden Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University West Sweden (foto), una dintre cele mai prestigioase instituţii academice. Fie că vorbim despre finanţe, business, IT, automatizare sau studii sociale, universitatea are pregătite multe programe pentru tinerii din România. Tinerii români vor putea afla informaţii de la consultanţii IntegralEdu despre toate oportunităţile educaţionale pe care Suedia le oferă în materie de programe şi universităţi. Înscrierile se fac gratuit, pe platforma evenimentului.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Evenimentul va începe la ora 15, cu o serie de prezentări, și va continua cu întâlniri private cu studenţii. Cei interesaţi trebuie să se înregistreze din timp pe platformă, unde se vor putea şi programa pentru întâlnirile individuale. Sesiunea de înscrieri este deschisă.

Studiile în străinătate – o nouă destinaţie: Irlanda

Un alt eveniment educaţional virtual se va desfăşura pe 28 ianuarie, pentru tinerii interesaţi să studieze în Irlanda, ţară cu o puternică bază universitară, recunoscută pentru excelenţa în cercetare şi inovaţie. Universităţile de aici pot percepe anumite taxe, însă acestea pot fi acoperite prin diverse scheme de burse şi subvenţii.

“Există sistemul Free Fee Grant, ce acoperă taxele de studiu pentru studenţii europeni, însă majoritatea universităţilor solicită plata unei contribuţii din partea studentului, care poate ajunge la 3.000 de euro. Contribuţia poate fi acoperită prin subvenţii şi burse, dar şi prin rute alternative de finanţare. Subvenţiile sunt oferite pentru acoperirea taxelor de studiu, dar şi a costurilor de trai. Tipul şi cuantumul subvenţiei este stabilit în funcţie de nivelul şi durata programului de studiu, dar şi ţinând cont de venitul familiei”, precizează Ana-Maria Papp.

Pe 28 ianuarie, la Study in Ireland Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University of Limerick, Griffith College şi Dundalk Institute of Technology (DKIT). Înscrierile se fac gratuit aici. Evenimentul se desfășoară între orele 15-18. În prima parte, cei interesaţi vor urmări prezentări ale universităţilor şi sistemului de studiu irlandez. Apoi vor putea intra în discuţii private cu reprezentanţii universităţilor. Este important ca înscrierea în platformă să se realizeze cu câteva zile înainte. Sesiunile de înregistrare sunt deja deschise.

Care sunt costurile de trai în Irlanda, pentru un student

Majoritatea universităţilor au propriile clădiri de cazare pentru studenţii internaţionali. În general, forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenţi. Ei pot alege și varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la circa 400 euro, la care se adaugă utilităţile de circa 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetaţi circa 170 de euro pe lună, iar pentru transport – 135 de euro. Manualele şi materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie şi activităţi sociale trebuie bugetaţi 30, respectiv 75 euro.

DESPRE INTEGRALEDU

Este cel mai important consultant educaţional pentru studii în străinătate şi pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanţă în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. Grupul de firme Integral are o experienţă internaţională de peste 27 de ani în oferirea de informaţii elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezentă în România din 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din lume.

Articolul anterior

VIDEO. Daniel Dines, fondatorul UiPath, în topul celor mai apreciați CEO din SUA

Articolul următor

60 de specialiști IT au finalizat cursurile gratuite TechTalent Growth, organizate de ANIS

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share