România organizează Olimpiada Internaţională de Matematică 2018

A 59-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM), un veritabil campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu, se va desfăşura anul viitor la Cluj-Napoca, între 3 și 14 iulie.

Competiția este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca, şi al Institutului de Matematică Simion Stoilow, din cadrul Academiei Române. Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în România aparține Societăţii de Ştiinţe Matematice, din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Sunt așteptați peste 600 de elevi din peste 100 de țări. Fiecare stat va fi reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total, luând în calcul și organizatorii şi profesorii evaluatori, vor participa peste 1.000 de persoane. Probele de concurs vor avea loc în 9 şi 10 iulie, în Sala Polivalentă. Durata este de patru ore și jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Lucrările vor fi evaluate în 11-12 iulie, iar festivitatea de premiere este programată în 13 iulie.

Olimpiada Internaţională de Matematică a fost lansată în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, și au reunit exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969, a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări – a fost gazdă în 1969, 1979 şi 1999. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

Articolul anterior

iQuest are un birou nou în Cluj și își mărește echipa, pentru a cuceri piața europeană

Articolul următor

Echipa Ateliere Fără Frontiere are un nou Director de Programe

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share