VIDEO. Care au fost cele cinci cărți preferate ale lui Bill Gates, în 2016

Foto: Bill Gates / Facebook

În fiecare an, fondatorul Microsoft citește 50 de cărți. Cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 75 de miliarde de dolari, a publicat, pe propriul blog, lista titlurilor sale favorite, din anul care este pe cale să se încheie.

„Niciodată nu m-am simțit atât de motivat să învăț așa cum mă simt acum. Când eram tânăr, existau puține opțiuni de a învăța pe cont propriu. Părinții mei aveau o colecție de enciclopedii ale lumii, pe care le-am citit în ordine alfabetică. Dar nu existau cursuri online, conferințe video sau podcast-uri care să mă îndrepte spre idei și gânditori noi, așa cum avem astăzi. Cu toate acestea, cărțile rămân modul meu preferat de a învăța despre un nou subiect. Din copilărie, citesc cam o carte pe săptămână, în medie. Chiar și atunci când programul meu scapă de sub control, găsesc o cale prin care să-mi fac timp pentru citit”, scrie Bill Gates pe blog.

David Foster Wallace: String Theory

„Această carte nu are nimic de-a face cu fizica, dar titlul său te va face să arăți superinteligent dacă o citești în tren sau avion. String Theory este o colecție a celor mai bune cinci eseuri ale lui Wallace despre tenis, un sport la care am renunțat pe când conduceam Microsoft, dar pe care îl urmăresc cu pasiune. Nu trebuie să joci sau măcar să te uiți la tenis ca să iubești această carte. Autorul, care nu mai este printre noi, mânuia stiloul cu îndemânarea cu care Roger Federer folosește o rachetă de tenis”, este concluzia lui Bill Gates.

Phil Knight: Shoe Dog

Co-fondatorul Nike, Phil Knight, povestește despre numeroasele riscuri cu care s-a confruntat, despre eșecurile zdrobitoare, despre concurenții nemiloși, despre numărul mare de sceptici, dușmani și bancheri ostili, dar și despre numeroasele sale triumfuri emoționante și reveniri spectaculoase. Unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din lume, Knight a fost CEO al companiei Nike din 1964 până în 2004 și președinte al consiliului de administrație până în 2016. Trăiește în Oregon împreună cu soția lui, Penny. „Cartea aceasta de memorii este un reminder cinstit despre cum arată, de fapt, calea spre succes în afaceri: murdară și presărată cu greșeli. De-a lungul anilor, m-am întâlnit cu Knight de câteva ori. E foarte de treabă, dar și foarte tăcut și greu de cunoscut cu adevărat”, spune Bill Gates.

Siddhartha Mukherjee: The Gene

„Medicii sunt priviți ca o <triplă amenințare>, atunci când au grijă de pacienți, le predau studenților și fac muncă de cercetare. Mukherjee, care face toate aceste lucruri la Universitatea Columbia, este o <cvadruplă amenințare>, pentru că el este și laureat al premiului Pulitzer. În ultima sa carte, Mukherjee ne ghidează prin trecutul, prezentul și viitorul științei genomului, cu accent pe întrebările etice uriașe pe care le provoacă această tehnologie”, scrie Gates.

Archie Brown: The Myth of the Strong Leader

„Lupta electorală fără scrupule din acest an m-a împins să iau această carte, publicată în 2014 de către un cercetător de la Universitatea Oxford. El a studiat leadership-ul politic – bun, rău și urât – de mai bine de 50 de ani. Brown arată că liderii care au adus cele mai mari contribuții istoriei și omenirii nu sunt, în general, cele pe care le percepem ca fiind <lideri puternici>. În schimb, tind să fie cei care colaborează, deleagă, negociază și recunosc că nimeni nu are – sau nu ar trebui să aibă – toate răspunsurile. Brown nu avea cum să știe cât de bine putea să reflecte realitatea cartea lui, în 2016”.

Gretchen Bakke: The Grid

„Această carte, despre tot mai bătrâna noastră rețea electrică, intră într-unul dintre genurile mele preferate: <Cărți despre lucruri banale, care sunt, de fapt, fascinante”. Unul dintre motivele pentru care găsesc acest subiect fascinant este faptul că primul meu job, în liceu, a fost să scriu software pentru entitatea care controlează rețeaua electrică în Northwest. Dar, chiar dacă nu te-ai gândit vreun moment la modul în care energia electrică ajunge în rețea, cred că această carte te va convinge că rețeaua electrică este una dintre cele mai mari minuni inginerești ale lumii moderne. Vei afla și de ce modernizarea rețelei este un proces atât de complex și de important pentru construirea unui viitor baza pe energie <curată>”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share