2023 a început cu salarii mai mari în construcții și vânzări. Anunțurile cu #SalariuLaVedere atrag cei mai mulți candidați

În primele trei luni din 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe platforma de recrutare BestJobs au înregistrat scăderi, comparativ cu cele din Q4 2022, în majoritatea sectoarelor.

Principalul motiv este faptul că la finalul anului se acordă, în cele mai multe cazuri, prime de sărbători sau al 13-lea salariu. Diferențele se resimt cel mai mult în inginerie, unde salariile au scăzut cu 11 la sută, IT/ telecom (5,5 la sută) și HoReCa (opt la sută). Numărul ofertelor din construcții a crescut cu 8,1 la sută, iar în vânzări cu 5,1 la sută.

2023 a început cu un câștig mediu net de 4.254 lei, în ianuarie, mai mic cu 3,3 la sută decât în decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în IT, chiar dacă nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scăzut, iar cele mai mici în HoReCa.

“Privind în ansamblu, HoReCa dă cele mai puternice semnale de revenire din 2019 până acum. Chiar dacă salariile nu înregistrează creșteri, deocamdată, numărul total de joburi a crescut cu peste 50 la sută în primele trei luni din 2023, față de ultimul trimestru din 2022. La polul opus, volumul de oferte de angajare pentru specialiștii IT a scăzut ușor în acest an, lucru care nu e surprinzător dacă ne uităm la peisajul IT global. Asta nu înseamnă totuși că nevoia de specialiști scade, fiindcă deficitul din IT este în continuare cel mai mare în România, dar este o perioadă în care angajările din acest domeniu decelerează puțin, până când piața se stabilizează”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar anunțurile ce afișează oferta salarială continuă să atragă mai multe candidaturi decât cele care îl țin confidențial. Peste 30 la sută din totalul acestora merg către ofertele transparente.

Pe BestJobs, potrivit salariilor nete afișate, dar și influențate de nivelul de senioritate căutat, se evidențiază următoarele tendințe în Q1 2023 față de Q4 2022:

  • În construcții și instalații, salariile arhitecților au crescut cu 26,4 la sută, iar cele ale tehnicienilor în ingineria mecanică cu 6,7 la sută. Salariile electricienilor au scăzut cu 6,3 la sută;
  • În inginerie, cele mai mari creșteri au fost pentru inginerii chimiști (30 la sută) și de producție (26 la sută), dar și pentru mecanicii și reparatorii auto (16 la sută). Scăderi s-au înregistrat pentru inginerii electrici (9,4 la sută), designeri multimedia (șase la sută) și inginerii de mediu (cinci la sută);
  • În finanțe/ contabilitate, au crescut salariile pentru contabili (șapte la sută), consilieri financiari și de investiții (11 la sută), responsabilii cu procesarea salariilor (17 la sută). Rolurile cu oferte mai mici sunt cele de broker (22 la sută) și recuperatorii de creanțe (15,5 la sută);
  • În IT/ telecom, ofertele au fost mai generoase pentru administratori sistem (30 la sută), specialiști în rețele de calculatoare (27 la sută) și în baze de date (19 la sută). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pentru administratorii de baze de date (17 la sută) și dezvoltatorii de aplicații (șase la sută);
  • În HoReCa, salariile au scăzut pentru bucătarii șefi (12 la sută), personal recepție (zece la sută), dar au crescut pentru ghizi turistici (25 la sută), consultanți călătorii (22 la sută) și ajutoarele în bucătărie (15 la sută).

“Un nou set de măsuri propuse de Parlamentul European readuc în discuție obligativitatea transparentizării salariale, astfel încât diferențele de plată pe criterii de gen să fie complet eliminate. BestJobs a sprijinit de la început aceste inițiative și a încurajat angajatorii să afișeze oferta salarială sau intervalul de referință. Cu datele astfel obținute și prin analize continue ale pieței, sprijinim candidații să-și cunoască valoarea profesională și să negocieze un salariu aliniat la standardele pieței”, adaugă Ana Vișian.

În Q2, creșteri salariale în producție, construcții și servicii

Datele salariale înregistrate pe BestJobs indică o evoluție pozitivă în producție, construcții și servicii. De la începutul anului, ea nu pare să stagneze. Managerii din aceste industrii confirmă această dinamică și estimează o creștere moderată a volumului producţiei în industria prelucrătoare, creșterea activității în construcții, dar și o creștere accentuată a prețurilor pentru acestea. Pentru servicii, se estimează o creștere moderată a cifrei de afaceri, în următoarele trei luni, cu valori facturate mai mari, potrivit tendințelor în evoluția activității economice, analizate de INS pentru perioada martie-mai 2023. De la începutul anului, numărul de joburi a crescut în producție cu 18 la sută, în construcții, cu 22,7 la sută, iar în servicii, cu 29 la sută.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share