65 la sută dintre angajații din România muncesc peste program

Peste 80 la sută dintre angajații în companiile autohtone sunt de părere că românii lucrează peste program, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane MyHRLab.

Volumul ridicat de muncă, cumulat cu lipsa de personal, sunt principalele motive pentru care aceștia consideră că, în general, românii lucrează peste program. În jur de 65 la sută dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste programul de lucru al companiei. Cei mai mulți efectuează ore suplimentare din cauza volumului ridicat de muncă și a lipsei de personal.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Alte motive pentru care angajații lucrează peste program sunt dorința de promovare și managementul defectuos. În companiile active în sectorul serviciilor profesionale, circa 75 la sută dintre angajați lucrează peste program, în timp ce în companiile de IT&C procentul este mai scăzut – 54 la sută. Dintre angajații care nu ocupă funcții de conducere, procentul celor care obișnuiesc să lucreze peste program este de 61 la sută. În multinaționale, aproximativ 62 la sută dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile locale procentul acestor angajați este de 70 la sută.

Doar un angajator din trei oferă beneficii angajaților care lucrează peste program

În sectorul IT&C, în jur de 40 la sută dintre angajatori își compensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce, în sectorul serviciilor profesionale, doar 25 la sută dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste program. Cele mai utilizate beneficii oferite pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensațiile financiare și flexibilitatea programului.

“În general, companiile nu recompensează angajații care lucrează ore suplimentare. Este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților. Așadar, nu ne surprinde că 40 la sută dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au răspuns chestionarului nostru admit că nu sunt recompensați pentru munca efectuată peste program”, arată Beatrice Gălățanu, Business Owner My HR Lab.

La studiul realizat în perioada iunie-august au participat 600 de respondenți, angajați în companii multinaționale (67 la sută), locale (22 la sută), cu capital mixt (opt la sută) și instituții publice (trei la sută). 70 la sută dintre respondenți nu dețin funcții de conducere. Dintre participanții la studiu, 40 la sută au peste șapte ani de experiență, 34 la sută au experiență între trei și șapte ani, iar 26 la sută – între un an și trei ani de experiență. Peste 30 la sută dintre respondenți lucrează în companii IT&C, 20 la sută în sectorul serviciilor profesionale, 11 la sută în construcții, 11 la sută în retail, nouă la sută în domeniul financiar, opt la sută în outsourcing și șase la sută în producție. 45 la sută au un program de lucru fix, iar 45 la sută au un program flexibil.

MyHRLab este un startup românesc, înființat în 2015, care își propune să schimbe modul în care oamenii de resurse umane și managerii învață despre HR.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share