7 din 10 angajați români și-ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai mare

35 la sută dintre angajații din România și-ar schimba jobul pentru mai multe beneficii extrasalariale, iar aproape trei din zece ar renunța la jobul actual pentru o mai mare siguranță a locului de muncă, relevă studiul Employee Sentiment 2023, realizat de MKOR Consulting.

În ultimele 12 luni, românii au avut parte de stabilitate la locul de muncă. Iar optimismul se menține și în noul an: peste jumătate consideră că nu au motive de îngrijorare în legătură cu jobul, în 2023.

Pe lângă siguranța locului de muncă, în perioada octombrie 2021-octombrie 2022 au rămas neschimbate, în percepția angajaților, și alte aspecte ale vieții profesionale: oportunitățile de dezvoltare (59 la sută), pachetul salarial (52 la sută), beneficiile (63 la sută) și flexibilitatea regimului de muncă (61 la sută).

Schimbări apar când vine vorba despre volumul de muncă resimțit, care a crescut pentru patru din zece persoane. Modificarea gradului de încărcare a avut loc în contextul în care numărul de colegi a rămas același pentru 55 la sută dintre respondenți. Și dinamica vieții profesionale în ansamblu pare să fi impactat dispoziția angajaților. Moralul redus al echipei este resimțit mai ales de persoanele cu venituri mici (53 la sută) și de cele cu copii (45 la sută).

Chiar dacă schimbarea jobului nu este în plan, la început de 2023, pentru unu din doi angajați, ei ar fi totuși dispuși să accepte o nouă propunere de colaborare pentru un salariu mai competitiv (șapte din zece angajați), mai multe beneficii extrasalariale (35 la sută) și o siguranță mai ridicată a locului de muncă (28 la sută). Cariera este o prioritate pentru persoanele tinere și cele cu venituri mari și cântărește mai mult decât siguranța locului de muncă în decizia de renunțare la jobul actual.

“După doi ani de pandemie, izbucnirea războiului din Ucraina și contextul economic incert care a urmat, piața muncii din România se regăsește la începutul lui 2023 într-un context în premieră. De altfel, în studiul pe care l-am realizat la final de an, am observat că una dintre principalele îngrijorări ale românilor în contextul economic din 2022 a fost nivelul venitului individual/ familial. Ne-am dorit să înțelegem cum afectează acest aspecte piața muncii autohtonă. Iar prin studiul Employee Sentiment, am obținut date direct de la sursă despre îngrijorările, așteptările și planurile angajaților din România, în 2023”, spune Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.

Studiul complet se regăsește aici.

DESPRE MKOR CONSULTING

Este o agenție de cercetare de piață inovatoare, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top, ca să ofere o înțelegere aprofundată a mediului de business. Acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței. Dezvoltă o serie de proiecte de cercetare proprii, ce pot fi parcurse gratuit pe site-ul agenției.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share