8 din 10 companii din România au în plan să majoreze salariile în 2024

În ciuda provocărilor de pe piața muncii din ultimii ani, tendința de creștere anuală a salariului a fost una constantă, cu o creștere standard de 5-10 la sută în majoritatea domeniilor.

Și în acest an asistăm la o tendință de creștere a salariilor similară: 78 la sută dintre companii au inclus creșterile salariale în strategiile lor pentru 2024, dar doar 24 la sută anticipează creșteri ce trec de zece la sută. Totuși, creșterile salariale nu vor fi uniforme și vor varia în funcție de industrie, rol, responsabilități, dar și de cererea crescută pentru anumiți specialiști.

Creșterea salariilor în 2024 se află pe agenda angajatorilor. 54 la sută dintre ei plănuiesc să majoreze salariile cu până la zece la sută, o creștere în dezacord cu așteptările a 54 la sută dintre angajați, care consideră optimă o creștere de peste zece la sută. 20 la sută dintre companii sunt mai precaute și au în plan să majoreze salariile cu un procent mai mic sau egal cu cinci la sută sau chiar să le păstreze la fel.

Angajatorii sunt mai precauți cu privire la planurile ce includ majorări salariale peste medie: dacă anul precedent 34 la sută dintre angajatori aveau în plan creșteri salariale de 10-20 la sută sau mai mult, potrivit Ghidului salarial Hays, anul acesta doar 24 la sută declară același lucru.

Fluctuațiile de pe piața muncii din 2023, evenimentele externe incontrolabile, care au generat tăieri de costuri și personal, sunt motivele principale ce i-au determinat pe angajatori să fie mult mai reținuți în legătură cu valoarea măririlor salariale estimate pentru 2024. Totuși, rata de atragere și retenție a angajaților a fost întotdeauna influențată de o constantă: salariul. Conform studiului nostru, acesta rămâne principalul factor de decizie pentru angajați când vine vorba de a rămâne sau de a opta pentru o schimbare de job, alături de oportunitățile de dezvoltare și pachetul de beneficii. Măririle salariale anuale joacă un rol extrem de important. Ele trebuie să fie în acord cu realitățile economice și obiectivele de afaceri, dar și cu performanța individuală”, declară Ioana Barcan, Marketing Manager Hays Romania & CEE eCRM Executive.

Despre raport

A patra ediție a Ghidului Salarial Hays România are la bază perspectiva a peste 400 de angajați și angajatori care au participat la sondaj în ultimul trimestru din 2023. Intervalele salariale a peste 200 de poziţii regăsite în ghid sunt proiectate pe baza experienței aprofundate a experților Hays din multiplele procese de recrutare efectuate.

Raportul este în limba engleză și poate fi descărcat de aici.

DESPRE HAYS ROMÂNIA

Face parte din Hays plc, cea mai mare agenție de recrutare specializată din lume. Cu peste 50 de ani de experiență în recrutare, grupul operează în 249 de birouri din 33 de țări. Hays România și-a început activitatea în 2015, în București, și a devenit una dintre cele mai importante companii specializate în recrutarea permanentă din țară.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share