Banner

Alexandra Tureschi (Majorel): “Principala lecție pe care am învățat-o în pandemie? Aceea că putem face imposibilul să funcționeze”

Anul trecut a început într-un ton pozitiv pentru Majorel și nimic nu anunța “furtuna” care avea să urmeze în luna martie, odată cu pandemia. Conducerea companiei s-a văzut obligată să reinventeze planul strategic, iar un an și jumătate și trei clienți mari mai târziu, Majorel aproape că și-a dublat echipa din România: de la 1.000 de oameni a ajuns la 1.700 și continuă să recruteze.

Unul dintre principalii furnizori de BPO din lume, Majorel proiectează și produce soluții personalizate pentru diferite tipuri de business-uri și acoperă o gamă largă de procese comerciale prin oferirea de servicii integrate. Acestea includ toate serviciile legate de crearea și distribuirea produselor tipărite și a suporturilor de stocare digitală, gestionarea datelor, asistență pentru clienți, servicii CRM, gestionarea lanțului de aprovizionare, distribuție digitală și servicii financiare, și servicii IT personalizate. Alexandra Tureschi, HR Manager la Majorel România, dezvăluie o parte din “rețeta” folosită de departamentului pe care îl conduce pentru a se adapta la noile vremuri.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul resurselor umane? Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu -, care vă inspiră în carieră?

ALEXANDRA TURESCHI: Aventura asta faină a început din anul II de facultate, când, dintr-o întâmplare fericită, m-am angajat într-o agenție de recrutare. Și, de atunci, am cunoscut atât de mulți oameni frumoși, încât mi-ar fi foarte greu să spun care dintre ei m-au inspirat cu adevărat în carieră.

Am avut norocul să cunosc, de-a lungul anilor, oameni de HR din România, lideri care coordonează activități complexe în multinaționale, colegi care aparțîn altor culturi – practic, am fost și sunt o norocoasă să cunosc o varietate de oameni, comportamente și valori umane. Omul care sunt acum a avut ocazia să se formeze în mulți ani de activitate în domeniul resurselor umane și cred că secretul stă exact în capacitatea aceasta de a mă inspira din cât mai multe surse.

Un om de HR trebuie să aibă mereu ușa deschisă, să fie înarmat cu răbdare și, de ce nu?, cu drag de oameni, să fie mereu cu temele făcute, pregătit pentru a da lămuriri, sfaturi, îndrumări și soluții.

Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?

Știu că poate sună ca un clișeu, dar viața unui om de HR este mereu ocupată. Un om de HR nu face doar interviuri, assessment-uri, salarii și pontaje. O mare parte din activitate constă în relaționarea cu oamenii și soluționarea unor situații apărute, activități ce pot ocupa foarte mult timp. Aș menționa totuși că oamenii din echipa mea sunt un real suport pentru toate proiectele pe care le avem în derulare, astfel că reușim să gestionăm activitățile în mod foarte eficient împreună.

Ca om de HR, trebuie să fii pregătit pentru o comunicare constantă cu membrii echipelor de management sau cu ceilalți colegi din companie. Pe scurt, departamentul meu este acela care pune în practică cerințele business-ului având în vedere toate aspectele legale sau care țin de piața muncii.

Dacă nu-ți place să comunici, probabil nu ai cum să faci această meserie. Un om de HR trebuie să aibă mereu ușa deschisă, să fie înarmat cu răbdare și, de ce nu?, cu drag de oameni, să fie mereu cu temele făcute, pregătit pentru a da lămuriri, sfaturi, îndrumări și soluții. Se poate întâmpla să nu fii pregătit cu soluții pe moment și aici intervine partea de căutare, analiză, care, din punctul meu de vedere, este crucială în această meserie. 

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Având în vedere că, în ultimul timp, angajăm circa 100 de persoane pe lună, cu siguranță nu avem o muncă ușoară,  mai ales că ne dorim să angajăm nu atât de mult oameni cu experiență, cât oameni capabili care dovedesc în timp o calitate umană excepțională. Acest lucru nu este întotdeauna simplu. Profilul pe care îl căutăm este unul ce se integrează în cultura noastră organizațională: să fie oameni creativi, care trateză job-ul cu respect și pot livra servicii excelente.

Ne raportăm la valorile companiei în tot ce facem și acest lucru cu siguranță ne aduce un plus de valoare în ochii candidaților. Comunicăm prietenos, transparent și sincer, și încercăm pe cât posibil să renunțăm la barierele corporatiste care nu aduc substanță business-ului nostru. În planul de retenție a angajaților, avem o strategie coezivă, care merge pe două planuri: dezvoltare personală și dezvoltare profesională.

Unul dintre lucrurile cu adevărat importante este că în Majorel România, dacă vrei să avansezi repede în carieră, poți să o faci. Bineînțeles, asta presupune să dovedești interes, seriozitate, rezultate bune și un pic de curaj. Avem colegi care au reușit să avanseze după numai șase luni în companie.

Evident, această schimbare vine în urma unor procese ample de recrutare. Dezvoltarea profesională vine susținută de traininguri și cursuri. Chiar acum am terminat de livrat două programe complexe, cu focus pe dezvoltarea talentelor în companie și a abilităților de leadership.

Pe pilonul cu Dezvoltare Personală, avem programul Feel Good, care are scopul de a pune angajatul în centrul acțiunilor noastre. Aici avem patru piloni pe care ne bazăm activitatea: Minte, Trup, Suflet și Special, și unde sunt implicați în mod direct Ambasadorii Feel Good, care au un cuvânt real de spus în ceea ce privește acțiunea motivațională a angajaților.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?

Acest lucru depinde de proiect – unele cer abilități tehnice un pic mai avansate, altele sunt job-uri unde training-ul pe care îl oferim noi este suficient. Dar, din experiență, calitățile interpersonale sunt, vorba reclamei, de neprețuit.

Ne place să lucrăm cu oameni comunicativi, deschiși la dialog, cu care putem să legăm parteneriate de nestrămutat. Faptul că încă avem colegi care lucrează în companie încă de când am deschis business-ul în România, adică mai bine de 11 ani, eu zic că este un lucru mare, cu care, bineînțeles, ne mândrim. 

Ultimul an a fost un veritabil “test de stres” pentru departamentele HR. Care sunt principalele lecțiipe care le-ați învățat în perioada aceasta?

O să fiu cât de succintă se poate la această întrebare:

  • Înarmează-te cu răbdare
  • Nu toate ședințele sunt obligatorii
  • Nu reacționa la impuls și la stres
  • Ia-ți o pauză
  • Nu te încărca cu mai mult decât poți să duci

Totuși, cred că principala lecție a fost că putem face imposibilul să funcționeze. Dacă în urmă cu doi ani am fi spus că nu se poate lucra de acasă în industria noastră, iată că în două săptămâni după instalarea stării de urgență am reușit să mutăm acasă 1.000 de angajați. Iar acum, după un an și jumătate, suntem încă acasă, iar lucrurile merg bine. Și suntem aproximativ 1.700 de oameni. Am ajuns aici cu multă muncă în spate, având dovada că putem învăța lucruri noi chiar și după 15 ani de experiență într-un domeniu.

Dacă în urmă cu doi ani am fi spus că nu se poate lucra de acasă în industria noastră, iată că în două săptămâni după instalarea stării de urgență am reușit să mutăm acasă 1.000 de angajați.

S-a schimbat strategia dvs. de promovare a brandului de angajator, în ultimul an? 

Cu siguranță. În pandemie, am crescut echipa cu aproape 900 de oameni, iar asta ne-a forțat să privim recrutarea și din alte unghiuri. Ne-am dorit să fim mult mai prezenți pe piață, să fim mai vocali și să dăm un boost mult mai puternic strategiei de employer branding.

Am ales proiecte interesante în care ne-am implicat – interesante din punctul de vedere al impactului pe care îl generează. De asemenea, ne-am rafinat și ajustat modul în care ne uităm la angajat, de aceea proiectele și inițiativele s-au ținut lanț în acești doi ani.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori, mai ales în perioada aceasta “specială?

Candidații au nevoie să-și ciulească urechile, să fie activi, să nu se oprească doar la a pune un CV și atât. O scrisoare de intenție ajută mult, un CV creat într-o manieră personală iese în evidență, comunicarea pe canalele noastre de socializare poate, de asemenea, să însemne un plus. Oamenii care vin la noi și ne cunosc demonstrează din start un interes crescut, și noi apreciem asta.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

  • Ai încredere în ține
  • Ține-ți mintea deschisă
  • Nu rata oportunități

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, în ceea ce privește profesia dvs.?

În momentul acesta, îmi doresc să întrăm cu toții pe un teren mult mai stabil, în siguranță, și, bineînțeles, să ieșim din pandemie. Mi-aș dori să găsesc și mai mult timp pentru idei creative, ce pot schimba mediul de lucru într-un mod substanțial.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Am în spate în jur de 15 ani de experiență în domeniu, așa că am avut ocazia să iau foarte multe decizii importante, care la momentul respectiv puteau fi mai mult sau mai puțin plăcute pentru cei din jur. Însă consider că am luat deciziile corecte în cele mai multe cazuri. Dacă ar trebui să o iau de la capăt, probabil că aș proceda exact la fel.

Totuși, cea mai importantă decizie pentru mine a fost să să rămân în domeniu, în special atunci când am trecut prin momente extrem de grele. Mi-am dat seama că, dacă părăsesc și eu barca, lucrurile se vor scufunda, și atunci am decis să fac tot ce-mi stă în putință să ajungem la liman. Și iată că, împreună cu oameni la fel de hotărâți că mine, am reușit. În prezent, ne bucurăm de o echipă frumoasă de 1.700 de oameni, cu trei clienți mari câștigați în perioada de pandemie.

Greu de spus ce aș fi făcut dacă aș fi încercat și altceva. Dacă nu aș fi fost om de HR, probabil aș fi fost travel blogger sau ceva legat de fashion, deoarece călătoriile și moda sunt două pasiuni majore(le) de-ale mele. Dar mai e până acolo – deocamdată, ele rămân la stadiul de hobby. 🙂

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share