Banner

Ana Lupulescu (Prodlacta): “Dacă faci ceva de care ești cu adevărat pasionat, n-ai timp să te plafonezi și e ușor să avansezi profesional”

Cu o tradiție de peste un secol, Prodlacta este unul dintre puținele branduri românești care au trecut testul timpului. Înființată în anul 1900, la Brașov, de antreprenorul danez Alfred Jensen, compania are, astăzi, în principal acționari germani și moldoveni, dar și statul român.

Prodlacta a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de lei, produsele sale pot fi întâlnite în cele mai importante rețele de retail, iar planurile sale sunt ambițioase. Ele includ, printre altele, continuarea procesului de extindere naţională, dar și lansarea de noi produse. Atunci când Ana Lupulescu, managerul de Resurse Umane, a venit în companie, în 2012, Prodlacta avea 75 de angajați. Astăzi, numărul lor se apropie de 400.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

ANA LUPULESCU: Cariera în HR a fost o întâmplare, dar sunt convinsă că lucrurile au un scop bine definit și că nimic nu este întâmplător în viață. Având în vedere studiile, mereu am “jonglat” cu cele două: jurist și specialist Resurse Umane. Acest lucru s-a întâmplat până acum șase ani, când am rămas definitiv “prinsă” în Resurse Umane, având și calificarea de Manager RU. Am pornit pe acest drum alături de campania Prodlacta, care avea atunci un număr de 75 de angajați. Am crescut frumos, iar astăzi avem aproximativ 370 de angajați.

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile elementare care scad șansele de angajare chiar înainte de interviu? Care sunt aptitudinile pe care candidații și le trec cel mai des în CV, însă nu corespund realității?

“Ce te aștepți să găsești la noi?” – aceasta este întrebarea care mă ajută să îmi dau seama dacă acel candidat se aliniază cu valorile și cultura companiei și, de asemenea, pot să-mi fac o idee despre factorii de impact direcți asupra motivației lor.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

O greșeală elementară este aceea când un candidat se prezintă la interviu fără a cunoaște un minim despre companie și job. Un minimum de cunoștințe contează foarte mult și ne arată dacă o persoană este într-adevăr interesată să lucreze alături de noi.

Competențele trebuie să fie acele capacități pe care le deții și care te vor ajuta să-ți îndeplinești cerințele postului. Consider că trebuie să ai cu adevărat acele competențe, pentru că la interviu ele vor fi verificate. În plus, un CV care nu reflectă realitatea nu face cinste nici deținătorului și acest lucru se va vedea imediat în munca acestuia.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Prima “întâlnire” dintre angajator și candidat se face în mediul online, cel mai adesea, fie că angajatorul caută activ potențiali candidați, fie candidații aplică pentru posturi vacante. Astfel, un CV complet și menținut la zi face o diferență enormă.

Foarte des mă întâlnesc cu persoane tinere, care efectiv nu știu ce-și doresc de la un loc de muncă sau cu ce pot ele să contribuie. Autoevaluarea atentă le va ajuta să se <așeze> pe un drum profesional corect, de la început, și astfel nu va apărea acea frustrare și căutare veșnică a unui loc al lor.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? Sunt mai importante calitățile tehnice sau cele interpersonale?

Având în vedere aria atât de largă de posturi din compania pentru care lucrez, este complicat să mă rezum la un “portret-robot” al candidatului. Este important să fie o persoană creativă, cu potențial de creștere, și să se plieze pe structura companiei.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Este important pentru tinerii aflați la început de carieră să ia în serios jobul pe care îl au, chiar dacă nu doresc să lucreze acolo tot restul vieții. Foarte des mă întâlnesc cu persoane tinere, care efectiv nu știu ce-și doresc de la un loc de muncă sau cu ce pot ele să contribuie. Autoevaluarea atentă le va ajuta să se “așeze” pe un drum profesional corect, de la început, și astfel nu va apărea acea frustrare și căutare veșnică a unui loc al lor. Dacă faci ceva de care ești cu adevărat pasionat, acest lucru se va reflecta în munca ta. Vei vrea să cunoști tot despre acel domeniu, nu vei avea timp să te plafonezi și va fi ușor să avansezi profesional. Locul de muncă este un proces de învățare continuă. Tinerii trebuie să lucreze mereu să fie cea mai bună variantă a lor.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

În ultimii ani, piața forței de muncă a suferit mari schimbări. Este destul de greu să recrutezi specialiști, mai ales în industria lactatelor. În acest sens, din 2018, am înființat o clasă de învățământ dual, în colaborare cu un colegiu din județul Brașov, și urmează ca în 2019 să mai înființăm încă o clasă în acest sistem.

Ne aflăm în plin proces de schimbare atât legislativ, cât și economic. În perioada următoare, cred că ni se va testa la maximum capacitatea de adaptare și pliabilitate.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Colegii noștri știu că întotdeauna vor fi pe primul loc și vor fi primii luați în calcul pentru promovare internă. Recrutarea externă se face doar în cazul în care nu găsim o opțiune internă imediată.

Motivarea angajaților vine și din stabilitatea și seriozitatea companiei. Prodlacta are pe piața românească o tradiție de peste 100 de ani. Avem părinți, copii, nepoți, generații care au lucrat în acest loc și care au contribuit la “construirea” istoriei noastre.

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul pe care îl conduceți, în mod special? Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?

Ne aflăm în plin proces de schimbare atât legislativ, cât și economic. În perioada următoare, cred că ni se va testa la maximum capacitatea de adaptare și pliabilitate, dar vom fi pregătiți și pentru această provocare. În fond, schimbarea înseamnă evoluție. Planurile de recrutare sunt orientate către atragerea de personal în domeniul direct productiv, dar și de specialiști.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Nu mă văd făcând altceva în afară de HR. Odată ce ai intrat în acest domeniu, e greu să te gândești că ai putea să faci altceva. HR-ul este un proces de dezvoltare continuă, de învățare și de stimulare a capacităților personale. Nici o zi nu seamănă cu cealaltă.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share