Angajatorii de la stat, activi și în aprilie, luna dinaintea blocării angajărilor din aparatul public: peste 3.000 de joburi noi scoase la concurs

Foto: @ gpointstudio

După ce, la finalul anului trecut, a fost anunțată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea înghețării angajărilor în instituțiile publice, până la sfârșitul anului.

Aprilie pare să fi fost ultima lună în care numărul de joburi noi scoase pe piață a depășit pragul de 3.000. Cumulat, în ianuarie-aprilie 2023, circa 10.000 de posturi au fost disponibile în instituțiile de stat.

“Măsura de înghețare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, însă nu se va aplica și în cazul angajărilor din Educație și Sănătate, acolo unde există o nevoie considerabilă de personal. De altfel, sistemul sanitar a fost, de la începutul anului, unul dintre cei mai activi angajatori, și e probabil ca acest lucru să nu se schimbe, în condițiile în care există un memorandum care impune exceptarea acestui sector din ordonanța dată de Guvern”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Circa 20 la sută dintre locurile vacante sunt pentru medici, asistenți medicali și infirmieri, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro. 11 la sută sunt pentru muncitori, 6,5 la sută pentru îngrijitori și 5,3 la sută pentru referenți. În aprilie, cel mai puțin căutați au fost tehnicienii, tâmplarii, maseurii, lăcătușii sau inginerii hidrologi.

Mai mult de 90 la sută au fost funcții de execuție (2.824) și circa cinci la sută – funcții de conducere. 1.745 de locuri de muncă au fost postate de instituțiile locale, 410 de primării, 360 de instituțiile județene și puțin peste 200 de instituțiile naționale. Cel mai puțin au angajat consiliile județene, Guvernul și ministerele și instituțiile regionale. 173 de posturi au fost vacante în unitățile militare.

Cele mai multe joburi vacante, aproape 600, au fost în instituții de stat din București. Clujul ocupă a doua poziție, cu 226 de oferte. Urmează Brașov, Constanța și Timiș, toate cu peste 100 de posturi scoase pe piață. Cele mai puține opțiuni la stat le-au avut candidații din Covasna, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoșani

“Celor 3.000 de joburi disponibile la stat în aprilie li se adaugă aproape 33.000 din mediul privat, acolo unde lucrurile sunt mai nuanțate și adresabilitatea către candidați este ceva mai largă, în condițiile în care apar variabile precum munca remote sau hibrid, joburile part-time sau pe bază de proiect, ce atrag o anumită parte dintre candidați, în special pe cei foarte tineri”, explică Roxana Drăghici.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 34.000 de locuri de muncă, în timp ce jobradar24.ro are agregate 2.000 de locuri de muncă la stat.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share