Ești în interviu și primești întrebarea: care sunt așteptările tale salariale?

Bogdan Băbălău
Talent Acquisition Manager @ Plexus Corp. Romania
Și acum vine partea controversată. O mulțime de specialiști recomandă să nu spui care e salariul pe care ți-l dorești, pe motiv că, dacă ai face-o, vei fi în pierdere. Recomandarea lor este să afli tu care e bugetul companiei pentru acel rol și să obții cât mai mult din acel buget.
Acum hai să intrăm puțin în mintea recrutorului. Eu, când întreb despre așteptările salariale, nu o fac pentru a obține o sumă pe care să o negociez în jos sau prin care să fentez candidatul/ candidata. Nu ofer banii respectivi din buzunarul meu și nu am niciun bonus dacă obțin de la candidați un salariu mai mic. Ba din contră, îmi voi dori să găsesc cea mai bună soluție prin care să câștige și candidatul, și compania (și, indirect, și eu – pentru că închid rolul).
- Salariile medii s-au triplat în România de la aderarea la UE. În 2007, salariul mediu net abia trecea de 300 de euro
- Serviciul de Informații Externe caută stagiari în domeniile Open Source Intelligence și Criptologie
- Asociația Business Service Leaders în România are un nou președinte
Cred că poți să expui așteptările salariale, pentru că nu e un risc.
Ce recomand este ca, după ce spui suma, să întrebi dacă se află în buget sau dacă suma respectivă poate fi un impediment în obținerea jobului. Vei avea astfel ocazia să întărești poziționarea ta în fața recrutorului și a hiring manager-ului.
În cel mai rău caz, câștigi timpul pe care l-ai investi în interviuri, doar ca mai apoi să primești o ofertă care să nu fie potrivită pentru tine și pe care să nu o accepți.