Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale, care măsoară nivelul de dezvoltare a capitalului uman în perioada pre-pandemică.
Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, între 2010 și 2020, în 103 țări, inclusiv România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58 la sută, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate. Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60 la sută, din urmă cu zece ani. Această valoare este mai mică decât media din Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.
HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de cinci ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98 la sută din populația lumii în martie 2020.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar, până la 18 ani, față de 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare, un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare. Cei care studiază în România obțin un scor de 442 pentru rezultatele învățării, pe o scară în care 625 reprezintă un nivel avansat și 300 este un nivel minim. În ceea ce privește sănătatea, procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani, care vor supraviețui până la 60 de ani, se ridică la doar 88 la sută, față de 93 la sută în Franța sau 95 la sută în Suedia.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
“Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate, în clasă sau online, și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, declară Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.
Indexul Capitalului Uman arată că, în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor. Cei mai mari pași au fost făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56 la sută din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.
Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanțare și expertiză pentru țările în curs de dezvoltare, va implementa proiecte de până la 160 de miliarde de dolari, ca sprijin financiar, pe parcursul a 15 luni, pentru a ajuta peste 100 de țări să-i protejeze pe cei vulnerabili, să sprijine companiile și să susțină redresarea economică.
Lansat în 2018, Indexul Capitalului Uman (HCI) măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să-l obțină până la 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.