Echipa de specialiști ai think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate estimează că numărul liber profesioniștilor îl va depăși pe cel al angajaților până în 2035, iar programul și locul de muncă se vor flexibiliza semnificativ.
În 2017, 16 la sută din forța de muncă din România era liber profesionistă (peste media UE, de 14 la sută), iar 0,4 la sută dintre angajați lucrau de acasă (mult sub media UE, de cinci la sută), arată ultimele date statistice oficiale.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
În industriile mari, mașinăriile ocupă acum aproape 30 la sută din timpul orelor de muncă, iar oamenii restul de 70 la sută, în medie. În următorii patru ani, 2019-2022, Forumul Economic Mondial (FEM) estimează că roboții dotați cu inteligență artificială vor presta circa 42 la sută din munca industrială. Procentele roboți-oameni diferă de la o industrie la alta. În procesarea datelor, rolul roboților crește de la 46 la sută, în 2018, la 62 la sută, în 2022, în timp ce, în luarea deciziilor, saltul este de la 18 la sută, în 2018, la 27 la sută, în 2022.
Potrivit raportului „Viitorul locurilor de muncă”, apărut de curând, automatizarea digitală va elimina 75 de milioane de locuri de muncă până în 2025, dar va crea aproape 133 de milioane de alte locuri de muncă, odată cu apariția unor noi industrii și noi meserii.
Progresele în conectivitate, inteligența artificială și gestionarea bazelor de date mari vor determina forța de muncă să se reorienteze spre serviciile pe care oamenii le fac cel mai bine, iar procedurile repetitive rămân în sarcina roboților. Medicii vor fi asistați de diagnostice bazate pe inteligența artificială. Cadrele didactice se vor orienta spre platforme de învățare personalizate și vor servi tot mai mult ca mentori. Barierele în calea antreprenoriatului se diminuează drastic și vor apărea tot mai mulți antreprenori și liber profesioniști.
Raportul FEM estimează că 85 la sută dintre companii vor adopta tehnologii de tip IoT (Internet of things), aplicații digitale (web sau app) și tehnologii cloud. Utilizarea roboților umanoizi rămâne limitată, în următorii patru ani. Cei mai mulți sunt adaptați pentru serviciile financiare. În schimb, roboții staționari, cei de teren non-umanoizi, dronele aeriene automate, algoritmii de tip machine learning și inteligența artificială vor atrage cele mai multe investiții.
Jumătate dintre companii se așteaptă la o reducere a forței de muncă cu contract full-time până în 2022, în urma automatizării proceselor de producție și distribuție, dar un sfert dintre companii consideră că automatizarea va duce la crearea unor noi locuri de muncă. Se așteaptă o descentralizare a operațiunilor, utilizarea unor muncitori din locații izolate, contracte de muncă mai flexibile. Cele mai căutate specializări, până în 2022, sunt analiștii de date, dezvoltatorii software, specialiștii în media și comerț electronic, în asistarea consumatorilor, vânzări și marketing, formare și dezvoltare, dezvoltare organizațională, cultură, manageri în inovare, specialiști în inteligență artificială, analiza volumelor mari de date, automatizare, securitate informatică, ingineri robotică, designeri în interacțiunile om-mașină sau specialiștii în Blockchain.
Pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, angajații vor fi nevoiți să schimbe 42 la sută dintre abilitățile și competențele de muncă actuale, crede FEM, iar până în 2022, 54 la sută dintre angajați vor urma cursuri de formare profesională. Între jumătate și două treimi dintre companiile sondate de FEM ar prefera să apeleze la contractori externi, la personal angajat temporar sau la specialiști independenți, pentru a rezolva punctual problema decalajului abilităților actuale.
Prognoza pentru Europa de Est arată că 86 la sută dintre companii vor angaja personal nou, care să aibă abilitățile relevante pentru noile tehnologii, 85 la sută își vor automatiza activitatea, 72 la sută ar fi dispuse să-și recalifice personalul, iar 53 la sută ar reduce personalul care nu are abilitățile cerute.