Câți bani se duc din salariu pe chirie în marile orașe? Brașovenii rămân fără jumătate din câștiguri, timișorenii sunt privilegiați 

Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe. Și câștigurile românilor sunt în creștere – datele oficiale arată, la nivel național, un avans cu 14 la sută față de începutul anului trecut. 

Chiar dacă piața închirierilor de pe plan local nu este cea mai scumpă din țară, brașovenii au nevoie de mai mult de o jumătate din salariul lunar ca să-și plătească chiria. În schimb, închirierea unei locuințe este accesibilă pentru timișoreni, care plătesc pentru un apartament circa o treime din banii câștigați într-o lună, arată o analiză Imobiliare.ro

“În vreme ce chiriașii din Brașov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timișoara reprezintă circa o treime din salariul mediu net, ceea ce arată discrepanțe mari de la un oraș la altul. Timișoara rămâne cel mai accesibil și atractiv mare oraș din perspectiva venituri vs. chirie. Pe de altă parte, deși chiriile continuă să crească, observăm o încetinire a ritmului, ca urmare a creșterii interesului pentru achiziția de locuințe”, declară Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Nivelul chiriilor din Brașov se apropie de cele din București, salariile nu

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei și o sumă medie solicitată de proprietari pentru apartamentele cu două camere de 2.380 lei/ lună, brașovenii ajung să-și dea 52 la sută din câștiguri pe chirie, arată calculele realizate de Imobiliare.ro, pe baza datelor colectate intern și a informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). 

Brașovul ocupă locul al treilea la nivel național în topul celor mai scumpe orașe pentru chiriași. Proprietarii au mărit cu 20 la sută chiriile solicitate pentru apartamentele cu două camere în 12 luni, mai mult decât în Cluj-Napoca sau București, unde prețurile s-au majorat cu 17, respectiv cu 11 la sută.

Brașovul este al patrulea județ după numărul total al salariaților. Este depășit doar de București, Cluj și Timiș, iar câștigul salarial mediu net obținut de angajați este al șaptelea cel mai mare din țară și a crescut cu 18 la sută față de începutul lui 2023. Cei care lucrează în industrie și construcții câștigă peste media județului.

Piața de aici este influențată semnificativ de activitatea de pe segmentul închirierilor pe termen scurt, extrem de atractiv pentru micii investitori, care vor să-și securizeze banii în investiții imobiliare și înțeleg potențialul turistic al orașului, susținut inclusiv de noul aeroport.

Randamentul ce poate fi obținut prin închirierea în regim hotelier a unui apartament cu două camere în zona centrală este de circa 4.000 de lei/ lună, arată informațiile colectate de Imobiliare.ro, dacă luăm în considerare un grad de ocupare de 60 la sută, costuri de întreținere și un preț mediu de circa 350 lei/ noapte.

Clujenii și ieșenii dau peste 40 la sută din salariu pentru chirie

Chiriile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară, dar și veniturile de pe plan local sunt mari și sunt depășite doar de cele obținute de angajații din București. Ele sunt cu aproape 19 la sută peste media pe țară și au crescut față de începutul anului trecut. Un angajat obține un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar dacă vrea să închirieze un apartament cu două camere trebuie să plătească 2.609 lei/ lună, echivalentul a 45 la sută din câștigul său.

O proporție semnificativă din salariu merge pe plata chiriei și în Iași. La nivel județean se obține al șaselea cel mai ridicat câștig salarial mediu net din țară. În martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu două camere era de circa 1.790 lei/ lună. Acum a ajuns la 1.988 lei, adică 42 la sută din salariu.

Câți bani dai pe chirie în București?

Angajații din Capitală au cele mai mari salarii, dar și chiriile sunt pe măsură, chiar dacă în martie au rămas la același nivel cu cel de la începutul anului. Ca să-ți acoperi cheltuielile cu chiria, ai nevoie de 40 la sută dintr-un salariu de 6.136 de lei. Piața de aici dispune de cea mai variată ofertă, așa că și diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari pot fi considerabile. Dacă în zone din nordul orașului plătești 6.000 de lei sau chiar mai mult ca să închiriezi un apartament, în sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/lună.

Timișoara, un oraș accesibil pentru chiriași

Dacă brașovenii trebuie să-și aleagă cu grijă locuințele pe care le închiriază, pentru că vor plăti lunar sume considerabile dacă ne raportăm la câștigurile lor, timișorenii se pot considera privilegiați. Grație salariilor mari obținute pe plan local, închirierea ori cumpărarea unei locuințe sunt mai ușoare pentru ei. 

Câștigul salarial mediu net din Timiș este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din țară, după cel obținut de angajații din București și Cluj. Chiriile din Timișoara sunt, în schimb, cele mai mici din principalele centre regionale. Pentru un apartament cu două camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/ lună – 36 la sută din câștig.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share