Câți români merg la psiholog, cum îl aleg și cât plătesc pentru o ședință

Conform studiului Atlas – Situatia serviciilor psihologice din România în 2017, adresabilitatea populației către serviciile psihologice este una scăzută. În medie, un psiholog are 3,9 ședințe pe zi, iar principala modalitate de a ajunge în cabinetul unui psiholog este cea a recomandărilor “din gură în gură”.

Numărul mediu de ședințe desfășurat într-o zi, de un psiholog, este de 3,9. Cum durata medie a unei zile de lucru este de șapte ore, există disponibilitate suficientă pentru a deservi noi clienți, relevă studiul.

Prețul unei ședințe de consiliere psihologică/psihoterapie este sub 100 de lei, în cazul a 52,9 la sută dintre respondenți, iar 21 la sută dintre aceștia au tarife între 100 și 150 de lei. 23,5 la sută dintre respondenți nu au declarat prețul sedinței și spun că acesta este stabilit în funcție de fiecare client, după o primă ședință oferită gratuit. Principala sursă de clienți este reprezentată de recomandările “din gură în gură” (77,57 la sută). Unul dintre motive este acela că, în momentul de față, nu există o structură care să centralizeze toți prestatorii de servicii psihologice, astfel încât aceștia să poată fi ușor accesați de potențialii clienți.

87,5 la sută dintre psihologi nu folosesc mijloace moderne de a-și desfășura activitatea (soluții de tip videoconferință, de exemplu prin Skype) – 30,9 la sută se gândesc să folosească în viitor soluții de videoconferință, dar 31,6 la sută sunt încă indeciși asupra acestui aspect. “Folosirea serviciilor de tip videoconferință poate fi un avantaj pentru creșterea zonei de livrare a acestor servicii, precum și pentru scăderea stigmatizării folosirii lor”, susține Dr. Mihai Bran (foto), medic psihiatru, unul dintre realizatorii studiului.

Cercetarea este cu atât mai relevantă cu cât statisticile OMS arată că, în momentul de față, circa două milioane de români suferă de depresie. Lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, studiul Atlas s-a desfășurat între 12 ianuarie și 23 februarie, și are la bază un chestionar ce analizează serviciile psihologice din România, din perspectiva a 272 de practicieni ce provin din toate zonele geografice. Toți respondenții sunt practicieni în domeniul sănătății mintale, iar datele de contact au fost obținute prin consultarea registrului unic al psihologilor, de pe site-ul Colegiului Psihologilor din România.

“Această cercetare este consecința nevoii de a înțelege dacă sistemul de sănătate mintală din România este pregătit să facă față nevoilor în creștere semnalate de Organizația Mondială a Sănătății, care a anunțat că depresia este, din 2017, principală cauză de dizabilitate la nivel mondial. Am luat în discuție doar serviciile psihologice, nu și cele de psihiatrie. Din păcate, rezultatele studiului sugerează faptul că încă există o adresabilitate scăzută către aceste servicii la nivelul populației, în timp ce prevalența tulburărilor psihice crește, an de an, în România”, spune Dr. Mihai Bran.

Impactul asupra mediului organizațional

Rezultatele studiului, corelate cu creșterea prevalenței tulburărilor psihice, indică un impact cu potențial semnificativ asupra mediului organizațional, prin modificarea indicilor de absenteism și prezenteism. Abordarea acestor probleme la timp, prin pachete de wellbeing sau prevenție, poate contribui la creșterea productivității și crearea unui mediu de lucru performant.

DESPRE ATLAS

Este cea mai mare platformă online de servicii psihologice, parenting și dezvoltare personală din România. Atlas înseamnă acces simplu și rapid, pentru oricine și de oriunde, la servicii psihologice oferite într-un mediu online sigur.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share