Un sfert dintre angajații din România și-au pierdut locul de muncă sau au fost trimiși în șomaj tehnic pe fondul coronacrizei

Unu din zece angajați care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs și-a pierdut locul de muncă, circa 15 la sută au fost trimiși în șomaj tehnic, iar 16 la sută au acum un salariu mai mic.

Doar pentru 32 la sută dintre angajați, situația profesională a rămas neschimbată, iar peste 90 la sută din ei apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă, în contextul actual. O treime dintre angajați sunt îngrijorați în ceea ce privește perspectivele lor profesionale și, indiferent de situația actuală, se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare, iar aproape 35 la sută se așteaptă să-și găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situație.

Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alți 28 la sută dintre angajați, iar aproape 17 la sută se tem că ar putea fi nevoiți să se reprofileze. Doar circa 15 la sută dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne neschimbată în acest an. Dintre cei care și-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleași condiții ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează de acasă și tot atâția lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Totuși, pentru 14 la sută dintre angajați, activitatea companiei s-a restrâns vizibil și lucrează mult mai puțin în această perioadă.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36 la sută dintre angajații care au răspuns sondajului recunosc că nu au deloc economii, iar 42 la sută au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni. Doar opt la sută afirmă că, dacă își vor pierde locul de muncă, au bani în cont cât să trăiască liniștiți cel mult un an.

Sondajul a fost efectuat între 1 și 8 aprilie, pe un eșantion de 922 de utilizatori de internet din România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share