Cea mai bună “școală” de business pentru manageri: insolvența

Aproape 5,6 la sută dintre companiile aflate în insolvenţă reuşesc să se reorganizeze, dar circa trei sferturi (73 la sută) dintre antreprenorii care au apelat la această procedură susţin că au devenit mai buni manageri, ca urmare a experienţei din perioada insolvenţei, conform specialiștilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Reprezentanţii CITR apreciază că prejudecăţile asociate insolvenţei afectează salvarea şi viabilizarea afacerilor aflate în dificultate şi penalizează antreprenorii. “Întârzierea demarării insolvenţei din cauza stigmatului social şi retragerea din business a antreprenorilor descurajaţi de percepţia eşecului afectează mai mult economia decât posibilele pierderi financiare. Insolvenţa reglează dinamica unei economii, pentru că este un mecanism ce dă spaţiu de manevră şi oferă pârghii pentru redresare, permiţând ca afacerile să fie restructurate, transformate şi să continue să existe”, spune Vasile Godîncă-Herlea, CEO al CITR.

Datele de pe piaţă arată că 5,59 la sută dintre companiile aflate în insolvenţă reuşesc să se reorganizeze. La nivelul CITR, există o rată de peste 40 la sută de proceduri, în diverse stadii de reorganizare, din întreg portofoliul de 1.000 de proiecte. “Evident, accesul la finanţare este greu accesibil pentru afacerile aflate în dificultate. Însă resursele financiare pot fi obţinute de la caz la caz, în funcţie de particularităţile fiecărei companii şi de nevoile sale de finanţare. Acestea pot fi acordate pe bază de proiect, pentru finanţarea activităţii curente, pentru finanţarea activelor aflate în insolvenţă sau pentru transferul unei părţi din business. Firmele din domeniul construcţiilor, de exemplu, pot obţine o finanţare de tipul scrisorilor de garanţie pentru participarea la licitaţii. Companii precum Straco, Galli Gallo, Astra Vagoane, de exemplu, au primit diverse forme de finanţare pe parcursul procesului de insolvenţă”, notează specialiştii CITR.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ei vorbesc despre teama celor care aud de insolvenţă, că business-ul lor va dispărea de pe piaţă. “Obiectivul insolvenţei este în egală măsură stingerea creanţelor şi viabilizarea afacerii. Declanşarea procedurii de insolvenţă oferă debitoarei instrumente şi pârghii de redresare care, în mod normal, nu i-ar fi la îndemână într-o situaţie dificilă. Branduri ca Flanco sau Diverta s-au reinventat, în urma trecerii printr-o reorganizare, şi sunt azi mult mai dezvoltate”.

Statisticile Uniunii Europene relevă faptul că doar 4-6 la sută dintre falimente sunt frauduloase, la nivel european. În România, conform numărului de dosare active pe rolul instanţelor pentru atragerea răspunderii împotriva companiilor aflate în insolvenţă (falimente şi reorganizări), doar 3,4 la sută sunt insolvenţe cu potenţiale nereguli (în 2018). Și studiile CITR arată că 73 la sută dintre antreprenorii intraţi în insolvenţă au devenit mai buni manageri, ca urmare a experienţei prin care au trecut.

CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, a distribuit creditorilor peste 400 de milioane de euro, în ultimii cinci ani. Firma deţine zece birouri în ţară, oferă soluţii personalizate prin cei peste 150 de specialişti din echipele pluridisciplinare de caz şi susţine antreprenorii în dificultate. CITR e parte a CITR Group, primul grup de firme din România, specializat în remedii personalizate pentru companiile aflate în impas economic.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share