Banner

Cea mai mare clădire de birouri din țară a fost inaugurată astăzi – peste 5.000 de oameni vor lucra în Palas Campus Iaşi, pentru 13 companii de top

Compania IULIUS a inaugurat oficial al doilea proiect amplu de regenerare urbană pe care l-a realizat în Iaşi.

Palas Campus reprezintă cea mai mare clădire de birouri din România, cu o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp, ce a presupus o infuzie de capital de peste 120 milioane de euro. Este cea mai mare investiție din țară, demarată în pandemie, şi cea mai mare de după inaugurarea, în 2012, a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas, din imediata vecinătate.

Până acum, IULIUS a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, cu 130.000 mp de spații office și 105.000 mp retail, pentru care a alocat o jumătate de miliard de euro (Palas Iași, Palas Campus, Iulius Mall Iași, Family Market Miroslava și Family Market Bucium).

“Am început Palas Campus când ne confruntam deja cu provocările pandemiei, pe o piață office în expectativă. Acum, ne primim partenerii în noua clădire, pe cele 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă și automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranței și calității vieții în general”, spune Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS.

Palas Campus este o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România, Palas Iași, și beneficiază de multiplele funcțiuni ale ansamblului. O investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași înseamnă o comunitate de business regională, cu șapte clădiri de birouri clasa A (75.000 mp – 60 de companii, 9.000 de angajați), principala destinație de shopping și entertainment din nord-estul țării (63.000 mp – 270 de branduri, servicii, restaurante și cafenele concept) și o grădină urbană de cinci hectare, care găzduiește zeci de evenimente anual și facilități de petrecere a timpului liber.

În total, hub-ul de business dezvoltat de IULIUS în Iaşi integrează opt clădiri şi 130.000 mp de birouri clasa A, ce găzduiesc peste 70 de companii din cele mai dinamice și creative sectoare. În Palas Campus și-au stabilit sediul 13 companii, din SUA, Germania, Franța, Norvegia, Elveția şi România, unele cu primul birou din regiune:

 • Amazon Development Center Romania – centrul de cercetare și dezvoltare al companiei Amazon
 • AMD (Advanced Micro Devices) – companie americană producătoare de semiconductori, care proiectează soluții de calcul adaptive și de înaltă performanță
 • Allianz-Ţiriac – parte din grupul german Allianz, cea mai valoroasă marcă de asigurări din lume
 • Cognizant Softvision – unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul ingineriei software din România, parte din Cognizant, compania globală de servicii profesionale și de IT
 • Expleo – companie globală din domeniul ingineriei, al tehnologiei și consultanței, cu sediul în Franța
 • HELLA – furnizor internațional din domeniul automotivelor, sub umbrela brandului FORVIA
 • HEITS.digital – startup tech din Cluj, specializat în soluții AI și Machine Learning
 • HTEC Group – companie globală de consultanță, inginerie software și dezvoltare de produse digitale
 • Microsoft – companie americană, cel mai mare producător de software din lume
 • Profidata Dev – companie elvețiană care livrează soluții software și servicii pentru industria financiară
 • Safeguard Global – companie americană specializată în servicii de HR şi payroll
 • Visma Software – companie originară din Norvegia, furnizor de produse software pentru automatizarea și gestionarea proceselor de management în afaceri
 • Bandwidth – companie globală de comunicații

În 2005, Amazon a deschis în România, la Iași, centrul dedicat pentru cercetare și dezvoltare, primul din Europa de Est. Compania este prezentă în ansamblul Palas din 2010, iar acum își reunește angajații din oraș sub un singur acoperiș. “Noul sediu va constitui un centru de inovație pentru mai mult de 2.000 de colegi care inventează noi tehnologii în materie de cloud computing, machine learning, information security și data analysis”, declară Cristian Josan, manager general Amazon Development Center Romania.

Palas Campus este compus din șase corpuri cu înălțimea maximă de șase etaje, conectate la parter și la primele trei etaje, cu o suprafață închiriabilă de 60.000 mp, desfăşurată pe orizontală – 54.000 mp office și 6.000 mp retail. Campusul este conceput ca un proiect mixt integrat și include, la parter, restaurante, cafenele, supermarket, sală de fitness, centru medical și zonă de servicii. Chiriașii beneficiază de o parcare subterană pe două niveluri, cu 625 de locuri – o investiție de peste 33 milioane de euro.

Dublă certificare green şi panouri fotovoltaice

Palas Campus are o puternică amprentă verde. În 2021, a beneficiat de primul credit verde acordat unei companii românești de IFC (International Finance Corporation, membră a Grupului Băncii Mondiale), în valoare de 72 milioane de euro, și a fost construit cu respectarea celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi. O premieră o reprezintă şi terasele verzi amenajate la înălţime, la etajul IV. Palas Campus beneficiază şi de peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş, cu o putere instalată de 500 kWp.

Alte elemente green care susțin sustenabilitatea Palas Campus:

 • peste 4.500 mp de spaţii verzi
 • peste 200 de arbori plantaţi şi 7.000 de arbuști
 • piste de ciclism de aproape 650 de metri
 • circa 500 de spații pentru biciclete și șase vestiare dotate cu dușuri
 • 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice

DESPRE IULIUS

Este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani în real estate și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Valorea investiţiilor realizate în România depăşeşte 1,2 miliarde de euro.

Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), singurele de acest tip din țară, rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium).

Sub brandul național United Business Center, a construit poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 15 clădiri verzi cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de companii și unde lucrează peste 25.000 de angajați.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share