Cele mai frumoase biblioteci pe care le poți vizita în Europa, în 2020

Bibliotecile au ceva magnetic – sunt temple ale cunoașterii, unde poți pierde noțiunea timpului, poți medita sau, pur și simplu, te poți relaxa într-un mediu liniștit. Unele dintre aceste clădiri sunt adevărate bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de vizitat în 2020.

Pentru pasionații de arhitectură și călătorii, echipa FlixBus a realizat un top al celor mai frumoase biblioteci pe care le poți vizita în Europa.

1. Biblioteca de Filologie, Universitatea Freie din Berlin, Germania

O atracție arhitecturală datorită formei sale spectaculoase, biblioteca de Filologie se află în campusul Universității din Berlin. Construcția bibliotecii a început în 2001 și a fost finalizată în 2005. Biblioteca arată cel mai frumos seara, când luminile din interior strălucesc prin fațada transparentă, pentru a crea un efect de tablă de șah. Designul clădirii a fost conceput de renumitul biroul de arhitectură Foster + Partners.

2. Diamantul Negru, Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca

Diamantul negru este numele neoficial al extensiei moderne a vechii clădiri a Bibliotecii Regale și face referire la fațada de marmură neagră înclinată în unghi ascuțit. Exteriorul modern îți va oferi apoi posibilitatea de a face un pas înapoi în timp, ca să pătrunzi în clădirea bibliotecii vechi, printr-un atrium. În zona cunoscută sub această denumire se află două muzee, Muzeul Național al Fotografiei și un mic muzeu dedicat benzilor desenate.

Foto: Marie-Lan Nguyen

3. Biblioteca Sainte-Geneviève din Paris, Franța

Biblioteca Sainte-Geneviève este una dintre cele mai impresionante clădiri din Paris. Abația originală a bibliotecii a fost construită în secolul al VI-lea, iar fațada este gravată cu nemele celor care au adus contribuții la istoria cunoașterii, precum Copernicus sau Shakespeare. După-amiaza, oamenii se adună sub cele 810 de nume ale unor savanți celebri. Numele acestora sunt gravatw pe ziduri și așteaptă să prindă un loc în imensa sală de lectură.

Foto: Xauxa Håkan Svensson

4. Biblioteca El Escorial, Madrid, Spania

Are un hol de 50 metri lungime, nouă metri lățime, o înălțime de zece metri, podele de marmură și rafturi de lemn, care găzduiesc o colecție de documente personale donate de Regele Philip al II-lea al Spaniei. Clădirea face parte din patromoniul mondial și adăpostește aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare.

5. Biblioteca Națională a Austriei, Viena, Austria

Palatul Hofburg din Viena a fost reședința împăraților și a regilor Imperiului Habsburgic. Astăzi, pe lângă faptul că este reședința oficială a președintelui țării, găzduiește colecția incredibilă, de 7,4 milioane de cărți, a Bibliotecii Naționale a Austriei. Unul dintre elementele cele mai spectaculoase este fresca uriașă de pe tavan, creată de pictorul Daniel Gran.

Foto: Michal Osmenda

6. Biblioteca Apostolică Vaticană din Roma, Italia

Biblioteca publică a Sfântului Scaun este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. A fost construită în 1475, este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume și are una dintre cele mai importante colecții de texte istorice. Peste 75.000 de manuscrise și mai mult de 1,5 milioane de volume se află în patrimoniul acestei biblioteci.

7. Strahovská Knihovna din Praga, Cehia

Biblioteca mănăstirii din Strahov este una dintre cele mai valoroase și bine păstrate biblioteci istorice din lume, cu o colecție de aproape 200.000 de volume. Cea mai veche parte a bibliotecii, Sala Barocă Teologică, a fost construită în perioada 1671-1674, iar criptele Clasice ale Sălii Filozofice datează din 1794. Ambele săli includ fresce pe tavan, ce aparțin pictorilor Siard Nosecký și Anton Maulbertsch.

Foto: Trishhhh

8. Biblioteca Joanina din Univeritatea Coimbra din Coimbra, Portugalia

Biblioteca barocă Joanina, parte din Universitatea Coimbra, a fost finalizată în 1728. Cele trei încăperi, care conțin 70.000 de volume vechi, sunt divizate de trei arcade elaborate. Clădirea a fost declarată monument național și are o valoare istorică inestimabilă. Este una dintre principalele atracții turistice dintre monumentele ce aparțin universității.

Foto: Sailko

9. Biblioteca Marciana din Veneția, Italia

Datează din 1537, se numără printre cele mai vechi biblioteci din Italia și găzduiește una dintre cele mai mari colecții de texte clasice din lume. Pe lângă un milion de cărți, biblioteca mai are 13.000 de manuscrise, 233 de incunabule și 24.000 de lucrări, tipărite în perioada 1500-1600.

10. Biblioteca Abației St. Gall din St. Gall, Elveția

Una dintre cele mai importante biblioteci monastice medievale. În 1982, biblioteca, alături de abația din St. Gall, au fost declarate sit din patrimoniul mondial, fiind un exemplu perfect de mănăstire carolingiană.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share