“#Ciugud to be true”: Localitatea din România care a atras cele mai multe fonduri europene se pregătește să ridice o școală nouă

Elevii din comuna Ciugud, județul Alba, vor învăța, în curând, într-o școală nouă.

Primarul Gheorghe Damian a lansat noul proiect în dezbatere publică. De ce are nevoie Ciugudul de o nouă școală? “După ce am construit prima școală smart din mediul rural din România, copiii noștri, care studiau până acum în școlile de la oraș, se întorc acasă. Dacă anul trecut porneam de la 108 copii, numărul elevilor care au ales școala smart ajunge acum la aproape 160. Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare – europene și private 😉 – pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că NU lăsăm să piară școala de la țară”, spune Gheorghe Damian.

Și vechea școală va fi păstrată, dar va fi transformată într-un centru educațional after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor. Clădirea construită în 1938 a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună. Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei podele de parchet în clase și pe holuri, dar și implementarea unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață. Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligența multiplă, de la inteligența logică până la inteligența emoțională. Știm că poate va fi cel mai greu proiect al administrației de la Ciugud și poate mulți vor spune că e <Ciugud to be true”>, dar ne încăpățânăm să îl transformăm în realitate. La Ciugud, noi am înțeles de mult cuvintele lui Spiru Haret: <Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara>”, explică primarul Gheorghe Damian.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În 2019, elevii de la școala gimnazială din Ciugud au început cursurile în prima școală smart din mediul rural din România. Copiii beneficiază de mijloace educaţionale inteligente, precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic și o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona. O soluţie inovatoare este şi posibilitatea oferită copiilor care lipsesc de la cursuri, din motive medicale. Ei pot asista la ore dacă se conectează de acasă la un sistem audio video, cu username şi parolă.

În plus, elevii din Ciugud nu mai sunt obligaţi să care la şcoală un ghiozdan plin cu cărţi, ci primesc un e-book reader, pe care sunt încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional.

Ciugud, localitatea din România care a atras cele mai multe fonduri europene, în exercițiul financiar 2007-2013, este prima comună din țară care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale, străzile sunt iluminate inteligent, iar electricitatea este asigurată cu ajutorul unei microcentrale eoliene.

Articolul anterior

NNC Services devine Partener Platinum HubSpot și își consolidează poziția în topul agențiilor de marketing din Europa de Est

Articolul următor

Toamna se numără joburile, la cel mai mare târg de carieră din România. Cine recrutează la Angajatori de TOP

Articole din aceeași categorie
Total
11
Share