Numeroase companii românești riscă amenzi și alte sancțiuni ca urmare a nerespectării legislației privind organizarea activității de audit intern, cerința devenită obligatorie din exercițiul financiar 2018, sunt de părere consultanții TPA Romania, compania specializată în audit, contabilitate, consultanță fiscală și consultanță juridică.
Deși legislația impune implementarea acestei funcții pentru entitățile ale căror situații financiare anuale sunt supuse auditului statutar, multe organizații încă nu se conformează și riscă amenzi între 50.000 și 100.000 lei.
„Auditul intern este un <control de sănătate> al unei organizații. Auditorii interni verificâ dacă totul funcționează corect, identifică riscuri și propun soluții pentru îmbunătățiri, astfel încât compania să fie mai sigură și mai eficientă. Cu toate acestea, o parte dintre companii nu se conformează – unele dintre ele datorită lipsei de informare, fiindcă nu cunosc în totalitate obligațiile legale. Un alt aspect este cel referitor la costuri. Multe firme percep auditul intern ca fiind o cheltuială, deși este o investiție. Alt factor este lipsa specialiștilor sau a unei structuri dedicate”, explică Sorana Cernea, Managing Partner TPA Romania.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
Conform legislației în vigoare, companiile, indiferent de domeniul în care activează, sunt obligate să implementeze funcția de audit intern dacă, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii: au active totale de 16 milioane lei, o cifră de afaceri netă de 32 de milioane și un număr mediu de 50 salariați. Și entitățile juridice de interes public, ca instituțiile de credit, societățile de asigurare și cele ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, sunt obligate să organizeze activitatea de audit intern, indiferent de îndeplinirea criteriilor menționate.
Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS), care ar putea iniția controale în vederea urmăririi implementării acestor cerințe legislative, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, a cerut auditorilor financiari, începând cu anul 2024, să includă în rapoartele anuale detalii privind companiile care nu au implementat funcția obligatorie de audit intern.
„Până acum, amenzile aplicate de ASPAAS au avut un impact limitat. În sectoarele reglementate – bănci sau asigurări, de exemplu -, amenzile au dus la creșterea conformării, dar, în altele, multe firme preferă să-și asume riscul sancțiunilor decât să implementeze auditul intern. Asta probabil pentru că există percepția că auditul intern <caută greșeli>, deși el caută soluții de îmbunătățire și emite recomandări de optimizare a proceselor companiei. Un audit intern bine structurat protejează firma pe termen lung, iar lipsa lui poate duce la fraude, pierderi financiare, sancțiuni și probleme legale”, arată Laura Colceriu, Manager Audit Intern, TPA Romania.
În practică, consultanții TPA Romania au identificat la firmele mici si mijlocii anumite neconformități, ca lipsa unei structuri de audit intern, independența insuficientă a auditorilor interni, un plan de audit superficial sau inexistent și neconformarea cu standardele profesionale. Principalele provocări întâmpinate în implementarea funcției de audit intern sunt recrutarea și menținerea auditorilor interni calificați, integrarea funcției de auditul intern în cultura organizațională, costurile, dar și rezistența managementului și a angajaților la schimbare.
„Există percepția greșită că auditul <pedepsește>, deși în fapt auditul intern sprijină compania. Angajații și managerii pot percepe auditul ca pe un control extern, nu ca pe un sprijin, și de aceea ezită să aloce buget pentru această activitate. Neconformarea costă întotdeauna mai mult decât conformarea”, spune Sorana Cernea.
Ce pași ar trebui să urmeze o firmă ca să instituie corect funcția de audit intern și să evite sancțiunile? În primul rând, să analizeze nevoia de audit intern. Este compania obligată prin lege? Iar dacă nu este obligată, trebuie să se întrebe dacă și cât de benefic este auditul intern pentru evaluarea managementului riscurilor. Apoi ar trebui să analizeze dacă ar fi mai bine să angajeze un auditor intern sau să externalizeze această funcție unei firme specializate.
Ulterior ar trebui să definească obiectivele auditului intern, să stabilească un plan multianual de audit care să includă revizuirea și verificarea periodică a proceselor critice și, nu în ultimul rând, să asigure independența auditorilor, fiindcă un auditor intern care raportează direct managementului poate fi influențat la un moment dat.
„Auditul intern ajută companiile să identifice și să reducă riscurile (fraudă, erori, procese ineficiente), prin optimizarea costurilor și eliminarea pierderilor financiare. Este un factor suport care contribuie la îmbunătățirea eficienței proceselor prin identificarea zonelor de optimizare. Prin această structură, se asigură conformarea cu reglementările legale și fiscale și se pot evita anumite sancțiuni. În plus, prin furnizarea unor informații și rapoarte obiective și bine documentate, auditul intern contribuie la îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor strategice, protejarea reputației firmei prin prevenirea litigiilor și, nu în ultimul rând, la creșterea încrederii investitorilor și a partenerilor”, concluzionează Sorana Cernea.
DESPRE TPA ROMANIA
Este unul dintre principalii furnizori de servicii de audit financiar și audit intern, consultanță fiscală, contabilitate și consultanță juridică din România. Portofoliul de clienți include companii din industrii diverse, precum imobiliare, construcții, energie regenerabilă, transport și logistică, servicii, tehnologie, producție, retail și distribuție, comerț, agricultură și instituții internaționale și organizații non-profit.
Face parte din grupul TPA, o rețea cu 31 de locații în 12 țări din Europa Centrală și de Sud-Est și care reunește peste 2.000 de profesioniști. Ca membru independent al Baker Tilly Europe Alliance, le oferă clienților acces la o rețea globală de consultanți fiscali, contabili, avocați și auditori. Rețeaua Baker Tilly International este prezentă în 141 de țări, reunește 43.000 de profesioniști și este una dintre primele zece rețele de consultanță la nivel mondial.