Continental Sibiu angajează primii absolvenți ai Școlii Profesionale în sistem dual

Din august, 29 de elevi vor fi angajați la Continental Sibiu pe poziții de operatori și tehnicieni. Este prima generație de absolvenți care își încep cariera în fabrica din Sibiu.

Continental și Liceul Tehnologic “Independența” din Sibiu sărbătoresc prima generație de absolvenți ai clasei Continental în sistem de învățământ profesional dual, specializarea Electromecanică, admiși la unitatea de învățământ în 2018.

La Sibiu, Continental este implicată în dezvoltarea sistemului de învățământ profesional dual din 2018. Elevi din patru clase deprind tainele electronicii și electromecanicii în clasele Continental la Liceul “Independența” și fac practica în companie.

În cei trei ani de studii, elevii au beneficiat de bursă lunară de 500 lei – 200 lei din partea statului și 300 din partea Continental -, transport sau cazare gratuită, masa asigurată pe perioada practicii și burse de merit pentru cei cu rezultate bune, dar și precontract de angajare la Continental.

Diploma de calificare pe care o primesc în urma absolvirii învătământului profesional dual, clasa Continental, este cea de electronist și electromecanic. Cei care aleg să continue studiile după școala profesională se pot întoarce la liceu pentru a obține diploma de bacalaureat.

Interesul pentru învățământul profesional dual a crescut de la an la an, astfel că pentru noua Clasă a IX-a Continental, specializarea “Electronică. Aparate și Echipamente” de la “Independența” au candidat 72 de elevi, repartizați în funcție de media finală. După ocuparea celor 30 de locuri disponibile, 42 de candidați au fost redistribuiți la celelalte specializări ale liceului, în funcție de opțiunile selectate.

“Suntem cel mai mare angajator din regiune și, în 2018, când am început acest proiect, ne-am asumat responsabilitatea de a crește și de a califica forța de muncă locală. A fost și rămâne unul dintre obiectivele noastre strategice. La trei ani după înființarea primei clase de învățământ profesional dual la Liceul Tehnologic <Independența>, mă bucur să văd prima generație de absolvenți, care ne devin colegi. Acum, că succesul acestui proiect este dovedit în comunitatea locală, vom continua să le oferim elevilor posibilitatea de a se alătura sistemului de învățământ dual, vocațional, un sistem de mare succes în alte țări, precum Germania”, spune directorul de resurse umane al Continental Sibiu, Lăcrămioara Dărăban.

Lăcrămioara Dărăban, director de resurse umane @ Continental Sibiu.

Din toamnă, peste 100 de elevi vor studia în clasele Continental la Liceul „Independența”. În funcție de rezultatele școlare și competențele dobândite pe parcursul perioadei practice, absolvenții vor putea fi angajați în poziția de operator linie producție sau technician, cu susținerea continuării calificării prin cursuri în Academia Tehnică a Continental și/ sau prin continuarea studiilor la liceu, forma de învățământ seral.

La nivel național, Continental este inițiator și participant la reintroducerea sistemului dual de școală profesională în România, în unități de învățământ din Timișoara, Carei și Brașov, din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil. Compania a sprijinit în același fel Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu“, din Carei, Colegiul Energetic “Ferdinand I” din Timișoara, s-a implicat în dezvoltarea Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov și, de trei ani, susține învățământul profesional dual și în Sibiu, prin colaborarea cu “Independența”.

Din 2012, compania a sprijinit sute de elevi prin asigurarea practicii în companie, cazare, masă și transport, iar câteva zeci au fost angajați la finalizarea studiilor. A investit sute de mii de euro în dotarea cu echipamente a unităților de învățământ și pentru promovarea acestui tip de învățământ la nivel de județ și pe plan național.

La Continental Sibiu sunt fabricate anual circa 35 de milioane de unități electronice de control. Printre produsele dezvoltate, testate și fabricate aici se numără sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de accelerație ce limitează viteza în cazul detectării unui obstacol. Continental Sibiu are în jur de 4.000 de angajați care combină cunoștințele în dezvoltare software și hardware, experiența în design și simulare, inovația în domeniul inteligenței artificiale, big data și procesele de producție.

Între 1999 și 2020, Continental a investit circa două miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele cinci arii de activitate ale companiei sunt reprezentate aici. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi, este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2020, avea peste 20.100 de angajaţi, dintre care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni, și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Articolul anterior

Un recruiter intervievează cinci candidați pentru a ocupa un post vacant, în România. Timpul mediu pentru acoperirea unui post: o lună

Articolul următor

Studiu: Românii sunt printre cei mai deschiși europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share