Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul-record de 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2 la sută în primele șase luni ale anului (față de aceeași perioadă din 2021), relevă o analiză KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
În anul post-pandemic, volumul creditelor acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General a crescut cu 8,1 la sută, la 38 de miliarde de lei. IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat aproape 98 la sută din totalul împrumuturilor, iar instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9 la sută din total, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iunie, publicate de Banca Națională a României (BNR).
Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 76 la sută din total portofoliu, față de 47 la sută din total, în cazul băncilor, în 2021. Din portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare, 85 la sută sunt destinate IMM-urilor.
- Peste 5.000 de joburi la Angajatori de TOP. 80 de companii recrutează la cel mai mare târg de carieră, la finalul lunii martie
- #PrimaPeListaTa: Cum arată echilibrul după o carieră în politică – Mara Calista
- Voxxed Days Bucharest: „Pentru a rămâne competitiv, sectorul IT din România trebuie să vândă inovație, nu doar ore de muncă”
- Business Garden Bucharest, noua „casă” a ÖBB Rail Cargo Group, divizia de transport de marfă a ÖBB
- Siguranța locului de muncă, mai importantă pentru români decât salariul. Peste jumătate dintre angajați și-au dat demisia, la un moment dat, din cauza mediului toxic
Creditele acordate de IFN-uri: populația în lei, companiile în euro
Peste 90 la sută dintre creditele acordate de IFN-uri populației au fost în lei, nouă la sută sunt creditele în euro și 0,9 la sută – credite în alte valute.
„Față de finalul anului trecut, observăm o creștere cu 0,4 la sută a ponderii creditelor acordate populației în euro, concomitent cu o scădere cu 0,3 la sută a ponderii celor în lei. La polul opus, 81 la sută dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei, cu 19 la sută din total. Din perspectiva maturității, 68 la sută din portofoliul de credite în euro, acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare, aveau scadența între unu și cinci ani, 28,6 la sută – peste cinci ani, iar 3,5 la sută în mai puțin de un an”, arată Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Cele mai mari IFN-uri din România*
Unicredit Leasing Corporation IFN a fost cel mai mare IFN din România, după valoarea activelor totale, de 5,3 miliarde de lei (12,4 la sută din total) în 2021. Urmează BCR Leasing IFN (trei miliarde/ șapte la sută) și BNP Paribas Leasing Solutions IFN, care a înregistrat cea mai mare creștere nominală (638 milioane de lei) și cel mai mare avans procentual (36,5 la sută) din top 10, la 2,4 miliarde în 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.
În privința rezultatului net, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – IFN (locul 8 după activele totale) a avut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale (103 milioane de lei) și a generat 7,7 la sută din total în 2021. Urmează Unicredit Leasing Corporation IFN (101 milioane) și TBI Money IFN SA (77,6 milioane) în 2021.



Numărul creditelor neperformante în scădere, provizioane în creștere
Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 0,6 puncte procentuale, la 3,6 la sută, în 2021. Cele mai importante ajustări s-au înregistrat în cazul populației (-1 pp). Totuși, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populației a fost de peste două ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populație (7,4 vs. 3,6 la sută în cazul creditelor bancare) și mult peste valoarea observată la creditelor IFN acordate companiilor (2,2 la sută) în 2021.
Creanțele restante și îndoielnice ale IFN-urilor au scăzut cu 8,4 la sută, la 600 milioane de lei, în 2021. Ponderea lor în totalul activului net s-a diminuat la 1,4 la sută. Creditele restante și îndoielnice au avut o tendință anuală descrescătoare, cu 16 la sută, la 395,6 milioane lei. Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante și îndoielnice a crescut marginal cu 0,8 la sută, la 2,4 miliarde de lei, în 2021.
*Analiza include rezultatele a 165 de IFN-uri dintre cele 175 incluse în Registrul General la sfârșitul lui august 2022 (94 la sută).
DESPRE KEYSFIN
Oferă soluții 100 la sută digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România. Deține și aplicația KeysFinder, prin care utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste patru milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.