Creditinfo: Trei din patru farmacii au şanse mari să intre în incapacitate de plată

Trei din patru farmacii de pe pe piaţa locală au şanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajaţilor sau furnizorilor. Din totalul unităţilor, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie la cinci luni (134 zile), arată un studiu realizat de Creditinfo pentru certificarea de bonitate Strongest în România.

Compania susţine că mai puţin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in România, dar, totuşi, comparativ cu alte domenii de activitate, firmele din domeniul farma au unul dintre cele mai mari procentaje de certificări Strongest în Romania.

Dacă farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest, viteza medie de plată scade la doar 85 de zile. “Selectarea clienţilor care au o viteză de plată a unei datorii mai mică cu aproape două luni poate însemna, de multe ori, diferenţa dintre o firmă solvabilă şi una falimentară. Majoritatea farmaciilor funcţionează pe baza creditului furnizor, însă dacă la termenul de plată al datoriilor adăugăm şi noile predeveri legislative, ce prioritizează plata salariilor în detrimentul furnizorilor, timpii prezentaţi anterior pot creşte în viitor”, arată studiul CreditInfo.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Capacitatea cu care un client îşi plăteşte datoriile are efecte directe pe întregul lanţ al furnizorilor. Cel mai mult suferă prima verigă a lanţului, respectiv producătorul de medicamente. Dacă o farmacie are viteza medie de plată a datoriilor de 133 zile, furnizorul său direct (compania specializată în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) are o viteză de plată a datoriilor de 156 de zile. Mai departe, furnizorii acesteia – companiile specializate in fabricarea preparatelor farmaceutice – îşi plătesc datoriile, la rândul lor, în peste 170 de zile. Diferenţa este sesizabilă şi în cazul recuperării creanţelor, unde farmaciile au o durată medie de 55 zile (cauzată într-o oarecare măsură şi de plata reţetelor compensate), depozitele (companii specializate în comerţ cu ridicata) în 121 de zile, iar fabricanţii preparatelor farmaceutice în 178 zile, scrie ZF.

Domeniul farmaceutic a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor în 2016, comparativ cu 2015, cu excepţia comerţului, evoluţie bazată şi pe creşterea consumului de medicamente. Depozitele de medicamente au vândut, în 2016, produse de peste 26 miliarde lei, în creştere de la 23 de miliarde. Dintre acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populaţie prin farmacii, iar restul ajung la populaţie prin alte modalităţi (ambulatorii, spitale şi alte infrastructuri medicale). Companiile autohtone acoperă produse în valoare de doar două miliarde lei, în timp ce importurile trec de 20 de miliarde.

În ceea ce priveşte profitabilitatea farmaciilor, cel mai bine stau unităţile din judeţele Argeş şi Bucureşti-Ilfov, unde profiturile depăşesc 100 milioane lei, urmate de Cluj, Iaşi, Suceava, Prahova şi Timiş, cu profituri mai reduse, de circa 20 milioane. O situaţie aparte se remarcă în judeţul Sibiu, singurul unde farmaciile generează pierderi cumulate de peste trei milioane lei. Profituri mici se înregistrează în Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galaţi.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share