Deloitte: Salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6 la sută ca să păstreze suma netă la acelaşi nivel

Calculele specialiștilor firmei de consultanţă şi audit Deloitte România arată că salariul mediu brut, de 3.131 de lei, trebuie crescut cu 16,6 la sută, pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net.

Radu Derscariu (foto), director Deloitte România, avertizează că, potrivit calculelor, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, precum programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute, după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.

“Dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3 la sută. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1 la sută”, afirmă Radu Derscariu. Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16 la zece la sută a fost gândită pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, acest efect nu are de unde să apară, potrivit Deloitte.

O altă consecinţă a transferului contribuţiilor va fi micşorarea cu circa 8,5 la sută a sumei nominale virate către Pilonul II de pensii private. Reducerea are loc atât ca urmare a înglobării contribuţiilor în salariul brut, cât şi a diminuării procentului – dacă va fi luată decizia în acest sens – de la 5,1 la 3,75 la sută.

Articolul anterior

Modificarea legislației privind detașările transnaționale: țările bogate din UE se protejează de "dumpingul social"

Articolul următor

Continental Sibiu devine partener strategic al Universității din Craiova

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share