Managerii HR și preoții “rezistă”, dispar șoferii și contabilii. Ce șanse sunt ca un robot să-ți “fure” ție slujba, în anii următori?

Dacă ești preot, podiatru, dentist sau fotograf, te poți aștepta ca meseria ta să nu disspară, în viitorul apropiat. În schimb, dacă ești șofer de taxi sau contabil, n-ar strica să începi cursuri de recalificare.

Creat de un developer și un designer grafic, Mubashar Iqbal și Dimitar Raykov, site-ul Willrobotstakemyjob.com încearcă să răspundă la o întrebare aflată în mintea multor oameni: “Va fi serviciul meu automatizat?”. Cei doi s-au inspirat dintr-o lucrare scrisă de o echipă de economiști de la Oxford, Carl Benedikt Frey și Michael A. Osborne, care și-au propus să găsească joburile în care sunt cele mai mari șanse ca oamenii să fie înlocuiți de roboți, scrie Digital Trends.

Pe site, utilizatorii pot introduce o ocupație și pot afla care sunt șansele ca aceasta să sufere transformări dramatice în anii următori. De exemplu, sunt 97 la sută șanse ca meseria de casier să dispară și 94 la sută ca ospătarii sau contabilii viitorului să nu fie oameni. Situația este puțin mai “optimistă” în cazul șoferilor – 89 la sută – sau piloților de avion – 55 la sută. La polul opus, doar 1,3 dintre antrenorii și scouterii cluburilor sportive, 0,9 la sută dintre asistenții medicali, 0,81 la sută dintre preoți sau 0,55 la sută dintre managerii de Resurse Umane ar trebui să-și facă griji pentru viitorul lor.

Conform site-ului, 47 la sută dintre joburile din SUA sunt în pericol. Chiar dacă previziunile sunt construite pentru piața muncii din SUA, tendințele sunt globale. “Un site de genul acesta nu va fi niciodată 100 la sută perfect și nu cred că cineva se așteaptă să fie, dar ajută la identificarea tendințelor și le permite oamenilor să vadă în ce zone sunt concentrate eforturile de automatizare”, declară Mubashar Iqbal, pentru Digital Trends.

 

Articolele de pe AngajatorulMeu.ro pot fi preluate de alte publicaţii în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei, cu link activ. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share