56 la sută dintre români petrec cel mult cinci ore pe zi cu familia. Lipsa timpului este un factor important de stres, relevă un studiu realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză.
Echilibrul din viața personală și cea profesională se află pe locul 3 în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții românilor, după alimentație și odihnă, cu 45 la sută, și este prima mențiune pentru 20 la sută dintre respondenți. Anul acesta, doar 50 la sută dintre respondenți sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională, iar 17 la sută sunt total nemulțumiți, față de 58 la sută (respectiv 14 la sută nemulțumiți) în 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA.
Cel mai mare grad de mulțumire (58 la sută) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de de interacțiunea cu prietenii (49 la sută), relația și colaborarea cu colegii (46 la sută) și de relația și colaborarea cu șeful (42 la sută). La polul opus, cele mai mari nemulțumiri sunt cauzate de trafic (38 la sută), aglomerație (38 la sută) și nivelul de stres (34 la sută).
- Peste 5.000 de joburi la Angajatori de TOP. 80 de companii recrutează la cel mai mare târg de carieră, la finalul lunii martie
- #PrimaPeListaTa: Cum arată echilibrul după o carieră în politică – Mara Calista
- Voxxed Days Bucharest: „Pentru a rămâne competitiv, sectorul IT din România trebuie să vândă inovație, nu doar ore de muncă”
Principalii factori de stres în viața cotidiană sunt creșterea prețurilor (74 la sută), mai ales pentru persoanele de 55-65 de ani (82 la sută), contextul economic (61 la sută), situația financiară (55 la sută), lipsa timpului (44 la sută), războiul din Ucraina (41 la sută), responsabilitățile familiale (33 la sută) și activitatea profesională în sine (31 la sută). Pentru 25 la sută dintre respondenți, relația cu partenerul de viață este un motiv important de stres, pentru 20 la sută – drumul până la locul de muncă, pentru 18 la sută – șeful și pentru 17 la sută – colegii.
„Cercetarea de piață a pus în evidență o scădere vizibilă a echilibrului dintre viața personală și cea profesională, în 2023. 37 la sută dintre respondenți petrec între trei și cinci ore pe zi cu familia, 16 la sută – 1-2 ore, iar pentru trei la sută acest timp nu există deloc. Tendința actuală pare a fi neglijarea a tot ce ține de timpul liber, redus la minimum în favoarea activităților profesionale, ce oferă un venit constant și garanția de a putea face față provocărilor financiare tot mai mari. Este esențial să se acorde mai multă importanță factorilor de echilibru personal. Aportul angajatorilor este esențial, prin implementarea unei culturi organizaționale care să protejeze angajatul, dar stabilirea unor priorități sănătoase ține de fiecare dintre noi. Pentru a facilita acest proces, oferim constant pe platforma CIPRA informații furnizate de experți pentru diminuarea riscului de epuizare și a nivelului de stres și creșterea bunăstării personale“, spune Constantin Bratu, președinte CIPRA.
„Deși echilibrul dintre viața profesională și cea personală se află pe locul 3, după alimentație și odihnă, în topul aspectelor care influențează calitatea vieții românilor, el poate fi principala cauză pentru cele două. Mănânci haotic și te odihnești prea puțin tocmai pentru că te afli sub presiunea jobului.
Când neglijăm viața personală, petrecem tot mai puțin timp cu familia și nu ne mai rămân resurse pentru activitățile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieții au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc și ajungem la burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive și probleme de sănătate adiacente, la care se adaugă degradarea relațiilor. Este esențial să alocăm timp suficient familiei, odihnei, hobby-urilor, mișcării și, dacă e cazul, să luăm în calcul schimbarea locului de muncă sau reorganizarea totală a programului zilnic, astfel încât să ne menținem în primul rând echilibrul mintal“, subliniază Matei Stănculescu, psiholog The Mind, trainer și coach ACC, co-fondator Centru Eka, expert CIPRA.
Dezvoltarea personală este unul dintre aspectele pe care românii vor să le îmbunătățească. Gradul de satisfacție cu privire la lucrurile pe care le fac românii pentru dezvoltare personală este de 41 la sută (față de 44 la sută în 2021), iar 36 la sută doresc să investească în activități pentru dezvoltarea personală. 45 la sută citesc cărți de dezvoltare personală, 38 la sută urmăresc podcast-uri, 19 la sută fac cursuri sau specializări, nouă la sută apelează la consiliere și opt la sută merg la psiholog (în special tinerii de 18-24 de ani – 14 la sută).

Factori de echilibru și activități preferate
46 la sută dintre respondenți și-ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiuni, 44 la sută simt nevoia să se organizeze mai bine, iar pe 43 la sută i-ar ajuta să aibă curajul să ia decizii care să le îmbunătățească viața, precum schimbarea jobului sau a partenerului. 40 la sută dintre ei își doresc mai multe vacanțe și 37 la sută să aibă o viață mai activă.
Când vine vorba de activitățile preferate, pe locul 1 sunt plimbările în aer liber (64 la sută), pe locul 2 mersul la cumpărături (51 la sută), iar pe 3 vizionarea de filme (48 la sută), urmate de citit (45 la sută), întâlniri cu prietenii (40 la sută) și ieșiri în oraș (22 la sută).
Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA din martie 2023 a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 1.003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Studiul a depistat, față de octombrie 2021, diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională. Conform studiului, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67 la sută dintre respondenți), somnul/ odihna (cu un procent de 54 la sută), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45 la sută), activitatea sportivă (34 la sută) și răsfățul cu moderație (28 la sută).
Rezultatele studiului sunt disponibile pe site-ul oficial CIPRA, secțiunea Studii. Pe aceeași platformă, românii pot găsi articole, noutăți și informații validate de specialiști, pentru îmbunătățirea calității aspectelor cu impact asupra calității vieții: alimentație, somn, sport, echilibru între viața personală și cea profesională și răsfăț cu moderație.