Ce-i împiedică pe români să-și schimbe jobul: așteptările salariale prea mari, angajările pe “pile” sau lipsa de încredere în anunțurile de angajare

Foto: drobotdean @ freepik

Cu 5,9 milioane de candidaturi din ianuarie până acum, 2023 se remarcă printr-o creștere a interesului românilor pentru schimbarea jobului.

Potrivit unui sondaj realizat de eJobs România, atunci când se află în pragul unei schimbări de carieră, ei resimt o serie de obstacole care fie îi împiedică să-și găsească mai repede jobul dorit, fie îi determină să amâne momentul schimbării.

“Pentru 22 la sută dintre respondenți, încă există percepția că joburile cele mai bune sunt luate pe <pile>. 15,4 la sută cred că au dificultăți în a obține jobul dorit pentru că au așteptări salariale prea mari și aproape la fel de mulți nu au încredere că anunțurile de joburi sunt adevărate. Următoarele obstacole sunt lipsa de experiență, numărul insuficient de joburi disponibile sau faptul că ar avea nevoie de consiliere profesională, dar nu știu la cine să apeleze. Pe de altă parte, 12 la sută dintre ei spun că au încredere totală în ei înșiși și că nu văd niciun fel de problemă în calea lor spre obținerea unui nou job”, spune Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs, cea mai mare platformă locală de recrutare.

Întrebați care sunt punctele forte pe care mizează când vor să se angajeze și ce cred că-i impresionează cel mai mult pe angajatori, peste trei sferturi dintre candidați pun experiența pe primul loc. 66 la sută se caracterizează ca fiind foarte muncitori și cred că acesta este un alt aspect pe care angajatorii pun preț. 57 la sută mizează pe o încredere puternică în ei înșiși și susțin că acesta ar fi principalul lor atu într-un interviu de angajare. 45 la sută includ în lista punctelor forte studiile, 26 la sută faptul că sunt carismatici și 25 la sută faptul că au un CV bine pus la punct. 22 la sută spun că vârsta îi ajută în acest sens și 20 la sută cred că au șanse mai mari decât alți candidați fiindcă se pregătesc foarte bine înainte de orice interviu.

“Cei care, dimpotrivă, simt că nu se află în cel mai bun moment al parcursului lor profesional, spun că, în cazul intrării într-un proces de recrutare, ar fi dezavantajați de faptul că nu au suficientă încredere în ei, că au prea multă experiență, argument asociat, de cele mai multe ori, cu depășirea pragului de vârstă de 45 de ani, că nu sunt suficient de comunicativi ori că nu au studii superioare. Candidații se mai simt trași în spate de faptul că nu au competențe digitale avansate sau că sunt prea tineri și nu au acumulat experiență în domeniul în care și-ar dori să lucreze. Aproape 15 la sută recunosc că sunt slab pregătiți din punct de vedere profesional, iar acest lucru îi împiedică să se angajeze”, explică Ana Călugăru.

Realizarea CV-ului este un alt pas care ridică probleme pentru candidați. Cei mai mulți se lovesc de faptul că au prea multă experiență, pe care nu știu cum să o comprime. 24 la sută nu știu ce format de CV să folosească, iar 20 la sută spun că au prea puțină experiență, iar asta le va face CV-ul să pară neconvingător.

“Chiar și candidații cu experiență au o serie de rețineri când vine vorba de schimbarea jobului, mai ales când acest pas vine din direcția lor și presupune un efort de căutare și candidaturi repetate. Cel mai des, se simt nesiguri pe ei și cred că se vor autosabota din cauza emoțiilor, că vor fi discriminați pe criterii ce țin de vârstă, sex sau aspect fizic, ori că se vor bloca în fața unui recrutor prea direct sau lipsit de empatie. Asta se întâmplă mai puțin în cazul candidaților care primesc în mod frecvent invitații la interviuri și discuții pentru o potențială angajare”, arată Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în iulie, pe un eșantion de 1.350 de respondenți. Dintre ei, 30,7 la sută și-au schimbat locul de muncă o singură dată în ultimii doi ani, 13,2 la sută de două ori, 7,1 la sută de trei ori și 4,9 la sută de patru ori sau mai mult. 44,1 la sută nu și-au schimbat jobul niciodată în acest interval de timp. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 30.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share