Doi din trei absolvenți ai Transylvania College aleg să studieze în străinătate, în Țările de Jos, Italia, Spania, Marea Britanie și SUA

Circa 60 la sută dintre absolvenții Transylvania College, școala internațională britanică din Cluj-Napoca, aleg să studieze în străinătate. Principalele lor opțiuni sunt universitățile din Țările de Jos, Italia, Spania, Marea Britanie, Canada și SUA.

“Înainte de Brexit, majoritatea absolvenților noștri preferau universitățile din Marea Britanie, dar apoi taxele de studii au crescut de patru ori pentru elevii din UE. Studenții internaționali plătesc până la 36.000 de lire/ an, față de 9.250, înainte de Brexit. În ultimii ani, Țările de Jos au devenit cea mai populară destinație, datorită ofertei bogate de programe competitive în limba engleză și a taxelor de școlarizare accesibile. Și Spania și Italia sunt destinații căutate, datorită ofertei bune de programe în engleză. Universitățile din SUA au fost și rămân în continuare atractive pentru o parte dintre elevi, datorită sistemelor de burse oferite”, explică Adina Toma, consilier pentru admitere la universitate la Transylvania College (TC).

Până acum, o parte dintre absolvenții TC care au ales să studieze în sua au obținut burse în valoare cumulată de peste 350.000 de dolari. Și absolvenții care au ales să studieze în Scoția, Canada și Spania au obținut diverse burse. “Tot mai mulți elevi iau în considerare și continuarea studiilor liceale cu programele de licență în România. Oportunitățile din țară sunt atractive și le oferă elevilor posibilitatea de dublă diplomă sau schimb de experiență academică prin programe Erasmus”, adaugă Adina Toma.

Elevii TC demarează procedurile pentru admitere la universitățile din străinătate din clasa a XI-a (Year 12, în sistem britanic), când încep să analizeze universitățile și țările vizate, cerințele specifice pentru admitere. În toamna ultimului an de liceu, încep pregătirea candidaturilor, care trebuie depuse înainte de finalizarea liceului, pe baza notelor predictive acordate de profesori și a notelor obținute la examenele susținute la finalul clasei a XI-a/ Year 12.

Sesiuni de orientare în carieră

“Pe tot parcursul liceului, inclusiv în perioada pregătirii candidaturii pentru admiterea la universitate, elevii sunt sprijiniți de consilieri și participă la sesiuni de orientare în carieră. Fiecare elev primește un abonament la o platformă digitală unde găsesc diverse resurse ce-i ajută să-și structureze procesul de identificare și de clarificare a opțiunilor. Au acces la portalul absolvenților TC – alumni portal -, ce reunește absolvenții celor zece promoții ale școlii și care studiază sau lucrează în diferite țări. Liceenii din ultimii doi ani pot intra în legătură cu ei prin platformă și primesc sfaturi despre procesul de admitere la o anumită universitate, cazare, relocare, internship-uri, socializare”, spune Anca Rusu, directorul departamentului de înscrieri la Transylvania College.

Cel mai apreciat aspect legat de studiul într-un liceu internațional britanic este traseul personalizat, în funcție de interesele elevilor și domeniul vizat pentru universitate și carieră. La TC, ele se stabilesc înainte de admiterea în liceu, când elevul alege un profil de studiu: științe, artă, științe umaniste sau inginerie. Apoi, elevul stabilește combinația de cursuri pe care dorește să le studieze, alege din oferta școlii și își construiește un orar complet personalizat.

De exemplu, în timp ce un elev intră la ora de artă, dacă a ales profilul de artă, colegul lui de la științe va intra la ora de fizică, iar cel de la științe umaniste la ora de istorie sau sociologie, chiar dacă toți sunt în același an de studiu. Pentru ca procesul alegerii domeniului să fie mai simplu, echipa de înscrieri a TC consiliază elevul și părinții săi de la început. Testele de admitere includ și un test de abilități de gândire ce arată la care dintre materii elevul poate obține cele mai bune rezultate.

“Ca să-și verifice în practică această alegere și s-o confirme, din primul an de liceu, elevii participă timp de două săptămâni la programul de practică profesională Work Experience, oferit cu sprijinul părinților din comunitate, care creează pentru elevi oportunități de internship în companiile lor”, adaugă Anca Rusu.

În opinia sa, pentru elevii TC, sau în general pentru elevii care au studiat într-un sistem britanic sau similar, provocarea cea mai mare când devin studenți în străinătate nu ține atât de mult de planul academic, ci mai degrabă de cel emoțional. Dorul de casă sau singurătatea sunt provocările cu care se confruntă mai ales în primul an de studiu. În TC, studiul individual și personalizat îi ajută să-și dezvolte abilități de organizare a timpului, de gândire critică, de analiză și sinteză, elaborare de eseuri, cercetare, și îi familiarizează cu munca în echipă.

Procesul de consiliere de care liceenii au parte vizează și oferirea de sprijin pentru implicarea elevilor în activități extra-curriculare. Dovezile de participare la astfel de activități sunt necesare pentru admiterea la universități din străinătate și pentru construirea unui prim CV atractiv. Pe parcursul studiului la TC, elevii dau dovadă de multă creativitate și implicare în proiecte și activități diverse, care contribuie mult la dezvoltarea personală a fiecăruia.

“Mulți absolvenți ne spun că în primul an de facultate realizează că au învățat deja în liceu majoritatea informațiilor primite la cursuri. În sistemul de educație britanic, elevii se specializează mult pe parcursul liceului, pe domeniul lor de interes, și ajung să studieze în ultimii doi ani de liceu doar trei discipline, pe care le aleg în funcție de domeniul vizat. Pentru fiecare, susțin cel puțin două până la patru probe, care sunt echivalate cu bacalaureatul”, explică Anca Rusu.

Înființată în 1993, TC oferă un traseu educațional complet, de la creșă până la liceu. Școala este acreditată Cambridge si Edexcel pentru a susține examinări internaționale IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), A-Levels și BSO. Este membru în rețeaua internațională Round Square, International Schools Association, Global Connections și G30, ceea ce creează oportunități de colaborare între cele mai bune școli internaționale, pentru elevi și pentru profesori.

Din această toamnă, pe lângă linia internațională de studiu, TC a înființat o secție de liceu bilingvă, româno-engleză, cu profil umanist, specializarea științe sociale, potrivită pentru elevii români care vor să susțină la finalul liceului examenul de bacalaureat românesc. Pentru detalii despre procesul de admitere pentru oricare dintre cele două linii de studiu (românească și internațională) sau pentru oricare nivel de studiu, părinții sau elevii interesați pot contacta departamentul de înscrieri la inscrieri@transylvania-college.ro. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se derulează pe tot parcursul anului școlar, în limita disponibilității lor.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share