Banner

Două companii înfiinţate de români revoluţionează modul de lucru în spitalele din Chicago

Foto: spglawyers.com

IntelligentLocations permite monitorizarea precisă a utilizării şi locaţiei echipamentelor medicale, dar şi localizarea pacienţilor din interiorul unui spital. Cu ajutorul platformei, familia şi apropiaţii află locaţia pacienţilor în timp real, iar managerii spitalelor cunosc gradul de utilizare a echipamentelor şi pot eficientiza costurile operaționale.

Pentru prima oară în istoria spitalelor, pot fi măsurate exact fluxurile de lucru şi utilizarea resurselor. Startup-ul IntelligentLocations, înfiinţat şi condus de Bogdan Nedelcu, a început să lucreze cu Qualitance la proiect în 2016. Au pornit de la premisa că, în fiecare an, spitalele din SUA pierd echipamente în valoare de peste 15 la sută din bugetul anual. Ca atare, ar beneficia de o soluţie care să le permită monitorizarea locaţiei şi vizualizarea în timp real a echipamentelor şi pacienţilor din diferite zone ale spitalului.

Rolul Qualitance a fost de implementare şi consultanţă în ce priveşte platforma şi aplicaţia cu două componente diferite, care pot fi achiziţionate separat. Cea folosită de personalul medical poate fi descărcată pe dispozitive care utilizează iOS şi Android. Pentru prima dată în istoria sistemelor de sănătate, managerii spitalelor pot afla adevăratul grad de utilizare al echipamentelor mobile şi cuantifica fluxul operaţional în funcţie de parametrii precişi.

Această componentă a aplicaţiei IntelligentLocations le permite spitalelor să-şi optimizeze rata de utilizare a echipamentelor, indiferent dacă se află în zone greu accesibile sau rar frecventate. În plus, pot reduce costuri. Datele furnizate dau posibilitatea de a anticipa lucrările de mentenanţă necesare, bazându-se pe informaţii legate de randamentul echipamentelor, şi de a evita cumpărarea de echipamente care nu sunt necesare. Familia şi apropiaţii pacienților pot descărca o aplicaţie gratuită, pe smartphone, care îi ţine la curent cu deplasarea pacientului în diferitele secţii, prin intermediul unor notificări de tip push şi o interfaţă care arată parcursul lor. “Rudele şi prietenii ştiu cu precizie când să vină la spital, căci aplicaţia îi înştiinţează că pacientul şi-a revenit şi poate fi vizitat. Până şi apropiaţii din altă ţară pot urmări deplasarea lui prin spital”, spune directorul de marketing al unuia dintre spitalele care au testat aplicaţia.

Soluţia oferită de Qualitance a fost o platformă scalabilă, care poate fi pusă în funcţiune în orice spital. Setarea sistemului IntelligentLocations se face în principal printr-o interfaţă de utilizator şi durează în jur de 15 minute. Există doar două componente de hardware, non-intruzive şi uşor de instalat, ceea ce presupune o punere în funcţiune lipsită de dificultăţi şi o reducere a costurilor iniţiale de configurare. În vara lui 2016, soluția a fost implementată în două spitale din Chicago, ce fac parte dintr-una din cele mai mari reţele de spitale private din SUA. Scopul său era validarea conceptului şi implementării, de a vedea dacă personalul înţelege, foloseşte şi adoptă noul sistem: de pildă, dacă preferă să obţină informaţii în timp real despre locaţie în loc să introducă aceste date în calculator.

“Clienţii şi investitorii au reacţionat cu entuziasm când au constatat că IntelligentLocations are capacitatea de a răspunde la timp la nevoile personalului medical. Disponibilitatea spitalului de a colabora cu noi, de a ne ajuta să găsim cea mai bună formă de implementare şi de a duce mai departe parteneriatul nostru, spune multe despre viitorul tinerei noastre companii. Ca atare, vom investi mai mult şi vom descoperi noi beneficii în zone noi şi pentru cât mai multe organizaţii dedicate sănătăţii”, declară Bogdan Nedelcu, CEO IntelligentLocations.

“Aplicaţia IntelligentLocations a fost una dintre primele create de noi în domeniul sănătăţii şi a fost repede urmată de altele: una dedicată medicilor rezidenţi şi alta bazată pe inteligenţă artificială. Este aplicabilă universal, poate fi implementată în orice spital, inclusiv din România, într-un timp scurt şi la un cost corect. În 2017, costul healthcare global va depăși 9.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o presiune în constantă creștere pentru societate. Cifra estimată pentru 2022 este de 12.000 de miliarde.  Pentru noi, healthcare reprezintă una dintre industriile-cheie, în care inovația și tehnologia pot crea fantastic de multă valoare”, afirmă Ioan Iacob, CEO Qualitance.

IntelligentLocations este o companie fondată în 2015 de antreprenorul american de origine română Bogdan Nedelcu. Lucrează exclusiv cu cabinete, clinici şi spitale, iar 85 la sută din finanţarea sa provine de la medici din diferite zone ale SUA, ceea ce demonstrează încrederea lor în superioritatea tehnologiei şi a capacităţii de implementare oferite de companie.

Qualitance este o companie globală de tehnologie și inovație, prezentă în București, San Francisco, Sydney și Tel Aviv. Le oferă clienților un framework de inovație robust, cuplat cu capabilitatea de a construi proiecte și produse de tehnologie scalabile, production-level. Qualitance a fost fondată în 2007, în România, de Ioan Iacob și Radu Constantinescu, iar în 2016 a achiziționat compania de experience design din San Francisco, LaunchPodium.  Printre advisorii Qualitance se numără Robert Neivert, Venture Partner al acceleratorului 500Startups, și Tom Chi, co-fondatorul Google[x], care a condus crearea Google Glass.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share