Dovada că angajații revin la birou: traficul la metrou s-a dublat după ridicarea restricțiilor

Numărul călătorilor cu metroul a crescut cu 53 la sută, în primele trei luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut.

Luna martie a consemnat un record al ultimilor doi ani, odată cu ridicarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, fapt ce indică și reluarea treptată a activității în clădirile de birouri din București, relevă o analiză a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox pe baza datelor furnizate de Metrorex.

Creșterea numărului de călători a început din februarie, când erau în vigoare restricțiile. Atunci s-a înregistrat un trafic de peste nouă milioane de persoane, față de circa 5,4 milioane în ianuarie 2022 și 5,7 milioane în februarie 2021. Numărul călătorilor cu metroul a fost, în medie, de șase milioane/ lună din martie 2020, când a fost instituită starea de urgență, iar cei mai mulți angajați au început să lucreze de acasă, față de o medie de peste 14 milioane înainte de pandemie.

În martie, când au fost eliminate restricțiile, traficul de călători a trecut de 12 milioane de persoane, dublu față de aceeași lună a anului trecut. În primele trei luni ale anului, aproape 26,5 milioane de persoane au utilizat metroul, față de 17,3 milioane în trimestrul I din 2021, ceea ce reprezintă o medie de 227.800 de călători/ zi vs 192.300.

Pe magistralele 1 şi 3, s-a consemnat o creştere de 95 la sută a traficului în martie 2022 faţă de martie 2021, iar pentru magistrala 2 (Berceni-Pipera), creşterea este de peste 91 la sută. Cele trei magistrale fac legătura cu principalele hub-uri de birouri – Floreasca-Barbu Văcărescu, Piața Victoriei, zona Politehnica-Grozavești -, care găzduiesc peste 150.000 de oameni – jumătate din totalul angajaților din clădirile de birouri moderne din București.

“Este evidentă creșterea activității din clădirile de birouri, iar din discuțiile pe care le avem cu chiriașii și cu proprietarii, angajații se vor întoarce într-un procent tot mai mare la birou, chiar dacă în sistem hibrid. Acest lucru este dovedit și prin evoluția traficului de la metrou, mijloc de transport foarte utilizat de angajații din clădirile de birouri. Există în continuare un număr mare de angajați care preferă să lucreze de acasă, însă credem că până la sfărșitul anului ponderea celor care vin la birou se va majora semnificativ. Estimăm un grad efectiv de ocupare a clădirilor de birouri de 60 la sută, față de 20 la sută, la sfârșitul lui 2021”, arată Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Piața de birouri a continuat să crească din punct de vedere al cererii de spații noi, iar suprafața tranzacționată în primul trimestru a crescut cu 69 la sută față de aceeași perioadă din 2021 și cu 54 la sută față de primele trei luni din 2020, până la 80.800 mp. Cererea netă (excluzând contractele de reînnoire) a avut o cotă consistentă de piață, 72 la sută, semnificativ mai mare decât media ultimilor doi ani, de 56 la sută.

Companiile din IT&C au fost cei mai activi jucători și au contractat 47 la sută din suprafața închiriată în primul trimestru, iar proiectele din centru au atras cea mai mare parte din tranzacții, 30 la sută. Evoluția din primul trimestru arată un potențial clar că piața ar putea depăși în 2021 un volum de tranzacționare de 300.000 mp, pentru prima dată după 2019.

În primul trimestru, în București au fost livrate trei proiecte de birouri: extensia Sema Parc, cu clădirile London și Oslo (31.000 mp închiriabili), prima fază a @Expo (21.000 mp) și Tandem (21.000 mp). Oferta nouă totală a fost de 73.000 mp. Stocul de spații moderne de birouri era de 3,27 milioane mp, la finalul lunii martie, iar rata de neocupare a crescut ușor, de la 13,5 la 15,3 la sută, în martie 2021. Creșterea ratei de neocupare este explicată în mare parte de diferența mare între spațiile disponibile din clădirile de clasa A (12,9 la sută) și cele de clasa B (23,6 la sută).

Sunt în construcție proiecte ce totalizează aproape 160.000 mp, suprafață limitată mai ales de problemele birocratice. Puține investiții au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni. One Cotroceni Park II, U-Center II, AFI Tech Park II sau Equilibrium II sunt printre proiectele a căror livrare este preconizată până la finalul lui 2023.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală, ce activează în toate segmentele pieței imobiliare, și afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 80 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Serviciile principale ale companiei sunt consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

Articolul anterior

Al doilea cel mai mare lanț de săli de fitness din România atrage trei executivi de top în Advisory Board

Articolul următor

Adobe modernizează un laborator de algoritmi de la Universitatea Politehnica din București

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share