Elveția suspendă accesul muncitorilor români timp de un an

Guvernul elvețian a anunțat că va limita, timp de un an accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii.

Potrivit autorităților de la Berna, Acordul UE – Elveția privind Libera Circulație a Persoanelor conține o clauză de salvgardare ce permite Elveției să reintroducă, în mod unilateral, până în 2019, un plafon cu privire la numărul de noi permise de ședere eliberate pentru cetățenii bulgari și români, atunci când numărul de noi permise eliberate timp de un an este mai mare cu peste zece la sută decât media din precedenții trei ani.

În 2016, imigrația netă din România și Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu față de 2016. În aceste condiții, guvernul elvețian va limita la 996 numărul de noi permise de ședere de tip “B” (durată de ședere între unu și cinci ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii români și bulgari, în următoarele 12 luni. Nu va fi afectată însă eliberarea de permise de tip “L” (durată de ședere sub un an) sau de tip “C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat). De asemenea, decizia nu are efecte asupra prelungirii permiselor de tip “B” deja eliberate.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România. Ea a fost aplicată de Elveția în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share