Emerson modernizează, cu soluţii de automatizare de ultimă generație, laboratorul de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a inaugurat, la finalul săptămânii trecute, noul Laborator Emerson – ”Soluţii de automatizare a proceselor industriale”.

Laboratorul de automatizări de la UTCN, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, a fost inaugurat inițial în 2008, iar anul trecut a fost modernizat aproape complet – peste 95 la sută dintre echipamentele și soluțiile de automatizare a proceselor industriale existente au fost înlocuite cu tehnologie de ultimă oră.

“Emerson a fost alături de UTCN de la început. La rândul nostru, prin studenții pe care îi pregătim, oferim companiei specialiștii de care are nevoie. Colaborarea noastră este una complexă și nu constă doar în acest laborator, ci în multe alte activități și proiecte care implică studenții și cadrele didactice”, declară rectorul universității, prof.dr.ing. Vasile Țopa.

“Încă din 2006, avem o colaborare excelentă cu UTCN, care a și găzduit primii angajați Emerson în Cluj, până la finalizarea sediului actual al companiei, în 2007. Această colaborare s-a dezvoltat, în acești ani, într-un parteneriat strategic, și a abordat mai multe direcții de cooperare, precum programe de mentorat pentru studenți, traininguri, școli de vară, un nou program de masterat în domeniul Managementul Proiectelor Tehnice și multe alte tipuri de activități educaționale. Vom continua să fim susținători activi ai mediului educațional clujean și un partener pentru Universitatea Tehnică”, adaugă Alina Negru, manager general Emerson.

Colaborarea între UTCN și Emerson va continua atât în ceea ce privește oferirea de suport pentru mentenanța și buna funcționare a laboratorului, cât și în direcția inițierii unor programe curriculare pentru pregătirea studenților pentru intrarea pe piața muncii.

În octombrie 2021, UTCN a lansat un nou program de studii de master interdisciplinar pentru Managementul Proiectelor Tehnice, în parteneriat cu Emerson. Programul are ca obiectiv formarea de specialiști capabili să coordoneze cu succes proiecte tehnice complexe, într-un mediu hibrid. Procesul de învățare se bazează pe aplicații practice, respectiv provocări și constrângeri reale. Cursurile și suporturile teoretice sunt concepute să susțină proiectele și laboratoarele și sunt strâns legate de componenta aplicativă.

Cooperarea dintre Emerson și Facultatea de Automatică și Calculatoare este una de lungă durată. ”Echipamentele oferite de Emerson sunt de tip industrial, de ultimă generație, ceea ce va permite o îmbunătățire substanțială a activităților aplicative ale studenților de la toate ciclurile de studiu (licență, master, doctorat). Bazat și pe aceste echipamente noi, Departamentul de Automatică intenționează să dezvolte un nou program de master în limba engleză, ce va fi dedicat Sistemelor Cyber-Fizice și va asigura ingineri mai bine pregătiți pentru companie, dar va contribui și la integrarea mai strânsă a universității în consorțiul EUT+ (European University of Technology)”, explică decanul facultății, prof.dr.ing. Liviu Miclea.

Dezvoltarea unor astfel de laboratoare, în parteneriat cu marile companii, reprezintă o prioritate și un rezultat al colaborării pe care UTCN o are cu mediul socio-economic.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share