Valoarea medie a unei mese de prânz achitată cu tichete de masă Ticket Restaurant a fost, în 2018, de 22,13 lei, conform analizelor Edenred, cea mai mare companie emitentă de carduri și tichete preplătite pentru companii și angajati.
Valoarea medie a tichetelor de masă acordate de angajatorii din România a crescut progresiv, cu peste 40 la sută, în ultimii doi ani, și continuă tendința de creștere și în ultimul trimestru al anului 2018, conform analizei Edenred. „Una dintre principalele tendințe este că angajatorii au devenit foarte interesați să creeze un mediu organizațional pozitiv. O mare parte dintre companii au mărit valoarea tichetelor de masă oferite angajaților până la valoarea maximă permisă prin cadrul fiscal, respectiv 15,18 lei/zi. Aceste companii susțin alimentația sănătoasă și pauza de prânz a angajaților, și generează un dublu impact în motivarea și retenția acestora. Un stil de viață mai sănătos al angajaților și o mai bună coeziune a echipelor se reflectă direct în creșterea performanței, scăderea absenteismului și reducerea rulajului de personal”, declară Dana Sîntejudean, director general Edenred România & Moldova.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
O analiză făcută asupra portofoliului Edenred de clienți cu peste 250 de angajați evidențiază că, în companiile ce acordă tichete de masă cu valoarea nominală maximă, rulajul angajaților este de 12 ori mai scăzut decât în cele care acordă o valoare minimă (sau scăzută). Competiția pentru angajați este intensă, astfel că majoritatea companiilor au crescut atât salariile, cât și beneficiile extrasalariale, pentru a-și maximiza atractivitatea ca angajatori, remarcă Dana Sîntejudean.
Peste 90 la sută dintre angajații români consideră tichetele de masă un beneficiu foarte valoros, conform unor studii realizate de GfK, în 2017, pentru Asociația Profesională a Emitenților de Tichete, iar 70 la sută dintre ei le consideră o parte esențială în pachetele extrasalariale. Plafonul maxim până la care tichetele de masă sunt scutite de taxe și impozite salariale și patronale este stabilit periodic prin Ordin al Ministrului Muncii și este corelat cu indicele prețurilor de consum pentru produse alimentare. După o stagnare în jurul a 9,57 de lei/zi, în anii ce au urmat crizei financiare din 2008-2010, valoarea nominală a tichetelor a fost majorată, în ultimii doi ani, până la 15,18 lei. În România, peste 2,5 milioane de angajați primesc tichete de masă.