Inginerii Bosch din Cluj colaborează cu Orange pentru testarea de soluții personalizate pentru vehicule automatizate

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj va începe testarea de soluții noi, concepute pentru autovehiculele automatizate, folosind comunicație Celulară de tip “Vehicle-to-Everything” (C-V2X), cu ajutorul infrastructurii comerciale 5G, furnizată de Orange Business Services.

Tehnologia de comunicații C-V2X reprezintă un pilon esențial pentru conducerea automatizată și conectată. “Sunt sigur că know-how-ul, expertiza și tehnologiile noastre de ultimă generație vor duce la obținerea unor rezultate excepționale în domeniul mobilității conectate și automatizate”, declară Cătălin Golban, șeful departamentului de Inginerie a sistemelor de percepție video din Centrul de Inginerie din Cluj.

Divizia de cercetare și dezvoltare din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea de soluții noi și la îmbunătățirea soluțiilor existente în materie de conducere automatizată și conectată, cu ajutorul avantajelor oferite de tehnologia 5G ca un punct de interes. Inginerii Bosch folosesc autovehicule de testare echipate cu tehnologii 5G, ce permit transmiterea și vizualizarea datelor colectate aproape în timp real, facilitând în mod semnificativ procesul de dezvoltare a soluțiilor de conducere automatizată și asistată.

Obiectivul proiectului este optimizarea și inovarea continuă, pe baza datelor colectate din scenarii reale de trafic. Noua tehnologie de comunicații facilitează transmisia rapidă a datelor de la vehiculele de testare către un server central sau către o infrastructură cloud și, astfel, inginerii care lucrează la tehnologiile de conducere automatizată și asistată pot prelucra și analiza rapid informațiile.

Comunicația de tip C-V2X, bazată pe 5G, este una dintre tehnologiile cu un potențial mare pentru îndeplinirea condițiilor acestor funcții și pentru asigurarea nivelului de performanță necesar pentru schimbul de date. Noul standard de comunicații permite inginerilor Bosch sau colaboratorilor aflați oriunde în lume să vizualizeze datele colectate de senzorii vehiculului de testare, precum senzorii video, radar, cu ultrasunete sau lidar.

Acest nou proiect va duce la progrese relevante în domeniu, pentru ambele companii. “Colaborarea cu Bosch marchează un pas important în dezvoltarea ecosistemului de Mobilitate Colaborativă, Conectată și Automatizată (CCAM) din România. Cu servicii CCAM mai avansate, conducerea automatizată este văzută ca un element tehnologic important care va modela viitorul concept de mobilitate și va îmbunătăți calitatea vieții moderne, oferind siguranță în trafic, împreună cu îmbunătățiri suplimentare de mediu și informații.

Conectivitatea și, mai precis, comunicațiile 5G C-V2X, sunt văzute ca un facilitator tehnologic al serviciilor CCAM care necesită o rețea cu fiabilitate mare, viteză, capacitate și latență ultra-scăzută. Având în vedere latența extrem de scăzută a rețelei Orange 5G, vehiculele care rulează software dezvoltat de Bosch pot face schimb de date cu cloud-ul în cel mai scurt timp posibil, cu ajutorul unor funcții avansate precum edge computing și network slicing”, afirmă Cristian Patachia, Development & Innovation Manager la Orange România și coordonator 5G Lab.

Vehiculele conectate la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj

Dezvoltarea tehnologiilor de conectivitate pentru vehicule este una dintre direcțiile strategice ale Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Prin urmare, explorarea potențialului oferit de tehnologia 5G în acest domeniu este de mare interes. În același timp, Centrul de Inginerie dezvoltă software și algoritmi pentru prelucrarea datelor provenite de la senzorii radar, video și cu ultrasunete, pentru conducere asistată și automatizată.

Combinația dintre 5G și tehnologia senzorilor aduce un plus de valoare în procesul de inovație și dezvoltare. Cu o rată de transfer crescută și o latență scăzută, 5G este orientat către conectivitatea mașinilor și a utilizatorilor. Pe de o parte, va îmbunătăți metodologia de inginerie a produselor. Pe de altă parte, va avea ca rezultat funcții avansate, în special în domeniul asistenței la condus și al conducerii automatizate.

Viitorul mobilității: conducerea automatizată

La Centrul de Inginerie din Cluj, Bosch contribuie la modelarea viitorului mobilității prin dezvoltarea de proiecte în domeniul conducerii automatizate și asistate. Funcțiile precum frânarea automată de urgență pentru evitarea coliziunilor cu obiecte străine, precum autovehicule, pietoni, bicicliști și animale, menținerea benzii de rulare sau parcarea automată pot salva vieți și îmbunătățesc confortul în timpul condusului.

Pe lângă senzorii radar și cei cu ultrasunete, tot mai multe vehicule beneficiază de camere video integrate. Acestea primesc informații pe care le pot prelucra ulterior cu ajutorul sistemelor de calcul electronice integrate. Ca atare, datele video primite de la camere sunt prelucrate în timp real, cu ajutorul puterii de calcul avansate și al metodelor de inteligență și viziune artificială, pentru a obține pozițiile obiectelor din trafic, vehiculelor, pietonilor, poziția vehiculului pe banda de circulație, semnificațiile semafoarelor, indicatoarelor sau a marcajelor rutiere.

O previzualizare a unei lumi conectate

Ca furnizor de top în domeniul IoT, Bosch oferă soluții pentru case inteligente, Industrie 4.0 și mobilitate conectată. Conectivitatea aduce noi oportunități pentru dezvoltarea și îmbunătățirea vehiculelor, mobilității și serviciilor de orice natură. Bosch conectează sisteme și servicii, în interiorul și în afara lanțului său valoric, și le transformă în soluții inteligente. Tot mai multe produse și servicii inteligente sunt conectate pentru a genera un plus de valoare pentru utilizatorii lor. Estimările arată că se va atinge un număr de 25 de miliarde de dispozitive conectate până în 2025, față de 14,2 miliarde în 2019.

DESPRE CENTRUL DE INGINERIE DIN CLUJ

Pune mare accent pe inovația continuă și lucrează la proiecte de ultimă generație. Inginerii din Cluj colaborează îndeaproape cu alte centre de cercetare și dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar și cu fabrica de la Jucu, și dezvoltă produse cu ajutorul calificărilor înalte în materie de programe software, echipamente hardware, fiabilitate și inginerie mecanică. Tehnologia pentru conducerea conectată și automatizată, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) și vehiculele electrice sunt doar câteva exemple din portofoliul inginerilor Bosch de la Cluj.

DESPRE ORANGE BUSINESS SERVICES

Divizia de B2B a Grupului Orange se concentrează exclusiv pe deservirea companiilor din întreaga lume. Operator de rețele și integrator de servicii digitale, utilizează expertiza în domeniile IoT, Cloud, Data și IA, dezvoltarea de aplicații și securitatea informatică. Oferă sprijin și protecție companiilor în fiecare etapă a ciclului lor de viață, de la colectare, transport, stocare și procesare până la analiză și schimb de informații. Orange Business Services este reprezentată în România de divizia de business a Orange România și permite companiilor mari, IMM-urilor și autorităților publice să-și transforme organizațiile prin utilizarea tehnologiei și a informațiilor digitale.

Articolul anterior

10 concepte care au definit piața locală de HR, în ultimii 10 ani

Articolul următor

Joburile viitorului sunt deja în România: director de sănătate & wellbeing, coordonator digital, Director of Storytelling, Human AI Ambassador

Articole din aceeași categorie
Total
30
Share