Inteligența Artificială Generativă va revoluționa sectorul bancar. Cum se pot pregăti băncile pentru “revoluția” tehnologică

Foto: pressfoto @ freepik

Potrivit unui studiu Accenture, Inteligența Artificială Generativă va revoluționa sectorul bancar, va automatiza sarcini și va crea noi oportunități, iar băncile trebuie să se pregătească prin investiții în formarea angajaților.

Accenture a analizat activitățile bancare pentru a estima impactul inteligenței artificiale generative asupra timpului angajaților din instituțiile bancare luând în calcul funcțiile lor și a proiectat implicațiile financiare pentru bănci pe o perioadă de trei ani, folosind date financiare de la peste 150 de bănci mari la nivel global.

Potrivit analizei, băncile care adoptă și extind în mod eficient inteligența artificială generativă ar putea crește productivitatea angajaților, simplificând numeroase activități lingvistice. Băncile vor fi nevoite să optimizeze utilizarea aplicațiilor lor de inteligență artificială generativă și să-și perfecționeze angajații existenți, dar și să atragă talente specializate în inteligență artificială și date, pentru a sprijini extinderea și operaționalizarea tehnologiei.

Planul de acțiune pentru adoptarea la nivel de organizație

Băncile care au înregistrat un succes imediat cu AI generativă au câteva trăsături comune:

  • Sprijin ridicat la nivel de board și executiv, dublat de oportunități de afaceri bazate pe valoare – concentrare pe oportunități cu volum mare și risc scăzut (procese interne și intermediare), cu un model operațional clar definit și finanțare discreționară administrată central pentru a testa aplicații cu valoare ridicată.
  • O bază solidă de date și o abordare de gestionare a datelor axată pe proprietate, calitate și accesibilitate – băncile cu orientare spre viitor dispun de politici și proceduri solide de guvernanță a datelor și au început să migreze de la centrele de date (data lakes) la rețelele de date descentralizate.
  • Infrastructură cloud securizată, compatibilă cu inteligența artificială – băncile mai avansate în călătoria lor spre cloud au demonstrat o mai mare agilitate și capacitatea de a susține o gamă largă de cazuri de utilizare.

Băncile au făcut progrese notabile în adoptarea AI generativ, dar următorul pas va fi determinarea modului în care se va trece de la dovada de concept la scalarea pe întregul lanț valoric. Firmele care au construit nuclee digitale puternice, cu fundații de date și arhitectură cloud mature, cu un model operațional adaptabil și principii de inteligență artificială responsabilă, sunt cele mai bine poziționate pentru a avea succes. Tehnologia a fost cu adevărat democratizată și le-a permis celor care se impun cu rapiditate să recupereze teren dacă iau măsurile strategice potrivite”, declară Keri Smith, lider global Accenture pentru date și inteligență artificială în domeniul bancar.

“Datele nu pot fi ignorate. În timp ce unii ar putea vedea AI generativă ca pe un joc de preluare a costurilor, creșterea veniturilor din utilizarea AI generativă pentru a optimiza interacțiunile cu consumatorii și clienții, stabilirea prețurilor și gestionarea riscurilor, ar putea depăși cu mult eficiența costurilor. Băncile orientate spre viitor se gândesc la eliminarea deșeurilor și la introducerea de valoare – folosind AI generativă pentru a elimina sarcinile banale, orientate spre proces și pentru a folosi acest timp pentru a servi mai mulți clienți și a crește mai rapid”, arată Mike Abbott, care conduce grupul Accenture pentru industria bancară.

Despre cercetare

Accenture a folosit date de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA și de la Occupational Information Network, ca să analizeze 2,7 milioane de angajați din sectorul bancar din SUA și cele 170 de roluri și 3.500 de activități pe care le îndeplinesc, pentru a evalua impactul inteligenței artificiale generative asupra productivității muncii.  Accenture a încadrat fiecare activitate și timpul pe care angajații îl petrec ca s-o îndeplinească într-una dintre cele patru categorii: potențial ridicat de automatizare, potențial ridicat de augmentare, potențial scăzut sau nicio activitate lingvistică. Apoi, a modelat implicațiile financiare pentru bănci – pe baza datelor financiare de la cele mai mari 154 de bănci la nivel global (cu excepția Chinei) pe o perioadă de 12 luni, care se încheie în septembrie 2023 – dacă inteligența artificială generativă a fost adoptată rapid pe un orizont de timp de trei ani, reluând calendarul de adoptare a unor tehnologii precum smartphone-urile și social media.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share