Banner

Investiția anului: finlandezii de la Nokian Tyres mută fabrica din Rusia în România și investesc aici 650 de milioane de euro

Grupul finlandez Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în România, la Oradea, o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme.

Viitoarea fabrică va avea capacitatea de a produce şase milioane de anvelope pe an, iar primele anvelope ar urma să iasă de pe liniile de fabricaţie în a doua jumătate a lui 2024. Producţia în regim comercial este aşteptată să demareze la începutul lui 2025.

Grupul finlandez, care are deja fabrici în Finlanda şi SUA, a precizat că aceasta va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2. “Putem utiliza energia verde produsă în apropierea uzinei”, anunță directorul de operaţiuni de la Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk.

Producătorul finlandez, care anterior era responsabil pentru 80 la sută din anvelopele pentru autoturisme din Rusia, era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

În 14 septembrie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu o delegaţie a companiei. Discuţiile au vizat pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiţii şi deschiderea manifestată faţă de nevoile de relocare a capacităţilor industriale de producţie ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar şi din zona Asiei, notează Agerpres.

Producătorul de anvelope premium vizează, pe termen mediu, vânzări nete de două miliarde de euro şi un profit operaţional şi rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20 la sută. În 2020, vânzările nete au fost de 1,3 miliarde, iar numărul de angajaţi a ajuns la circa 4.600.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share